Mops

Autor: Charmy
Rasa de caine Mops
Rasa de caine Mops
Rasa de caine Mops

Istoric si Origine Mops

Originile cainilor din rasa Mops se plaseaza in China, unde este denumit “caine cu bot scurt”, si s-a consemnat in jurul anului 600 i.e.n. In dictionarul complet comandat de imparatul Kang Hsi sunt consemnate si “caine cu picioare scurte” si “caine cu cap scurt” care, in opinia expertilor, face referinta la rasa Mops.

Calatoria Mopsului spre Europa a inceput la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, odata cu schimburile comerciale initiate intre marinarii-negustori chinezi si cei europeni (portughezi, spanioli, olandezi si englezi). Mopsii s-au raspandit relativ repede mai intai in Olanda, unde au primit denumirea de Mopshond (radacina numelui popular de astazi), iar un  al rasei i-a fost de mare ajutor Printului Willem de Orania, William al III-lea si Mary a II-a.

Debutul Mopsilor in lumea artei engleze a fost facut de William Hogarth care i-a imortalizat in celebrul “House of Cards”- tabloul infatisand caini de rasa Mops jucand carti. In Franta, promotorul rasei a fost Josephine Bonaparte.

Descriere si Personalitate Mops

Mops-ul are blana scurta si neteda, neagra, gri argintiu si bej cu detalii negre. Au urechile mici, ochii usor proeminenti si botul mic. Spatele este scurt, picioarele sunt drepte si puternice, ceea ce ii confera o miscare eleganta, leganata, care le este oarecum caracteristica. Coada este rasucita peste solduri. Au o blana moale, lucioasa de culoare caisei, neagra, cafenie si argintie cu o masca de o culoare cat mai inchisa.

Sunt cei mai haiosi caini din lume, sunt afectuosi si prefera compania umana. Au nevoie de atentie si nu isi scapa din ochi stapanii. Iubesc copiii, se adapteaza usor atat conditiilor unui apartament mic, cat si unei case. Sunt plini de viata, exsuberanti, loiali, afectuosi si grijulii, intotdeauna cu o atitudine optimista. Sunt jucausi si fascinanti, inteligenti si neastamparati. Pot fi usor incapatanati, inflexibili.

Alte informatii despre Mops

Mops-ii sunt nefericiti in zilele prea calde, reci sau umede. Trebuie imbaiate numai acele regiuni care sunt imperios necesare. Risca sa devina obez, pentru ca este lacom la mancare. Sunt inteligenti si usor de dresat daca incep ”antrenamentele” de mici.