Papillon si Epagneul Phalene

Autor: Charmy
Rasa de caine Papillon si Epagneul Phalene
Rasa de caine Papillon
Rasa de caine Papillon

Istoric si Origine Papillon

Papillon-ul este un caine „de jucarie” a carui prima consemnare istorica dateaza din 1500. Rasa de caini are 2 varietati: Papillon, cu urechile drepte si Phalene, cu urechile cazute, care au aceeasi origine. Epagneul Phalene (in traducere libera “Molia de noapte Spaniola”), ca indicator primar al rasei, s-a dezvoltat cel mai probabil in Spania, din rasa Spaniel Pitic, apoi a traversat Pirineii, in Franta, unde si-a castigat popularitatea. A mai fost numit “Veverita Spaniola” (pentru modul in care isi tinea coada, asemanator veveritei).

De-a lungul istoriei, Papillon-ii au fost prietenii personalitatilor importante, precum Regele Louis al XIV-lea, Henri al III-lea,  Maria Antoinette, precum si rasfatatul aristocratiilor europene intre secolele XV-XX.

Papillon-ul este un caine „de jucarie” a carui prima consemnare istorica dateaza din 1500. Aceasta rasa de talie mica , facand ulterior trimitere la spaniel-ul pitic, se crede ca ar avea origini in Spania. Odata cu trecerea timpului, acesta a devenit un caine de salon foarte popular, in special, printre membrii familiilor regale. Aceasta rasa a devenit faimoasa in Italia, Franta, Polonia si alte tari europene pana in anii 1600, iar in 1905 a fost acceptat de catre American Kennel Club ca rasa oficiala.

Descriere si Personalitate Papillon

Papillon-ul are capul mic, botul mai scurt decat lungimea craniului, iar ochii sunt migdalati, expresivi, de culoare inchisa. Urechile fine sunt acoperite cu par din abundenta. Aceasta rasa are spatele drept si nu foarte scurt, pieptul lat si membrele drepte. Blana este deasa, usor ondulata, cu suvite lungi pe urechi, un guler bogat pe gat si pe piept si un fel de pantalonasi pe membrele posterioare. Nasul, buzele si pleoapele sunt pigmentate, de culoare neagra. Dimensiunile standard sunt : Inaltime= 20-28 cm; Greutate= 2-4 kg. Speranta de viata= 12-15 ani.

Aceasta rasa este alerta, vioaie si jucausa, rezistenta la efort. Este capabil de salturi impresionante si chiar intrece in viteza unele rase de talie medie. Se intelege foarte bine cu cei mici si nu au nicio problema cu pisicile, daca sunt crescuti impreuna. Este retinut si prudent fata de straini si are tendinte de a fi protectiv.

Papillon-ul este un caine de casa placut, caruia ii place sa intre in contact cu oamenii si iubesc mult exercitiile de afara. Sunt jucausi si amuzanti, dar pot fi si calmi, rabdatori, manierati si impunatori. Sunt caini stabili si tacuti.

Alte informatii despre Papillon

Papillon este un caine inteligent si abil, construit pentru miscare si exercitii. Poate fi dresat usor prin “politica gustarilor” in incercarea de a-i castiga atentia si cooperarea.