Saint-Bernard

Autor: Charmy
Rasa de caine Saint-Bernard
Rasa de caine Saint-Bernard
Rasa de caine Saint-Bernard

Istoric si Origine Saint-Bernard

Poreclit si “cainele vesnic trist”, Saint Bernard este originar din Alpii Elvetiei, unde pazea gospodariile si turmele. Cunoscut si sub numele de Alpine Mastiff, acestia au aparut inca din perioada Imparatului Augustus. In 962 d.H. Erau folositi pentru a ajuta trecatorii obositi sa isi revina (cu apa din budelcuta de la gat), iar prima mentiune a rasei a aparut in analele unei manastiri in 1703.

In 1830, calugarii au vrut sa imbunatateasca blana cainilor Saint-Bernard prin incrucisarea acestora cu  Newfoundland, insa au renuntat imediat la idee. Englezii ii numesc Caini Sacri, insa abia la sfarsitul anului 1830 raseoi i-a fost acordat un nume – Saint-Bernard. In 1887, Congresul International din Zurich a schitat primul standard al rasei, iar in America, un caine Saint Bernard pe nume Plinlimmon a devenit foarte bine cunoscut in anul 1883.

In 1888 a fost fondat Clubul Saint Bernard din America, iar astazi, cainele cu aceeasi rasa continua sa lucreze pentru spitalul Saint Bernard din Elvetia.

Descriere si Personalitate Saint-Bernard

Acest caine are aspect puternic, bine proportionat, fiind puternic si musculos. Capul puternic si craniul masiv ii confera obraji foarte bine dezvoltati. Pielea de pe frunte, de deasupra ochilor formează riduri ce devin evidente cu cat cainele este in alerta. Pieptul este foarte dezvoltat, gatul scurt, tinut, de obicei, orizontal, iar membrele musculoase, cu labele mari. Ochii mici ii confera o privire blajina si trista. Coada este lunga si aspra, purtata usor indoita la varf. Blana sa este lunga, mai stufoasa pe coapse si membre si poate fi roscata cu alb, maro cu alb si, pe alocuri, cu negru.

Saint Bernard-ul este unul dintre cei mai afectuosi caini, iubeste foarte mult copiii si este tolerant cu alte animale de companie. Are simtul mirosului extrem de dezvoltat, saliveaza mult si este foarte lent in miscari. Cainii din rasa Saint Bernard au nevoie moderata de exerciţii pentru a le mentine sanatatea si fericirea. Sunt mult prea mari pentru un apartament, fiind mai potriviti pentru o curte mare in care sa alerge.

Alte informatii despre Saint-Bernard

Saint Bernard pot să fie dificil de dresat pentru ca au o vointa proprie, sunt incapatanati si independenti. Prefera temperaturile cat mai scazute. Naparleste de doua ori pe an si trebuie spalat doar in cazurile absolut necesare.