Teckel

Autor: Charmy
Rasa de caine Teckel - varietatea cu par neted sau scurt
Rasa de caine Teckel - varietatea cu par sarmos
Rasa de caine Teckel - varietatea cu par lung

Istoric si Origine Teckel

Teckelul, sau Dachshund cum este numit afara, este originar din Germania din anul 1600. Au fost crescuti pentru a vana animale mici sau pentru a fi folosit ca animal de paza. Populatia rasei a scazut drastic in al 2-lea razboi mondial, dar a inceput sa creasca dupa ce a fost importata in SUA. Rasa a fost recunoscuta de AKC in anul 1885. Exista trei varietati de talie: standard, pitic si Kaninchen sau micul iepuras si trei varietati de blana: scurta, drepta (sau neteda), lunga si sarmoasa.

Descriere si Personalitate Teckel

Teckelul cu par scurt este cel mai cunsocut dintre toate rasele de Teckeli. Este un caine de talie mica, scund, picioare mici si viguroase, un corp foarte lung, pieptul proeminent cu cate o adancitura pe fiecare parte (forma unei prore de corabie).

Botul este lung, dintii musca in foarfeca. Ochii sunt migdalati si de culoarea rosu-negru sau maro-negru. Urechie mobile si lungi se sprijina pe obraz. Coada este purtata in linie cu spatele. Rasa cu par scurt trebuie sa aiba blana lucioasa, neteda si uniforma. Teckelul poate fi intalnit in multe culori: negru, rosu (de la blond la culoarea capsunei), maro, cafeniu, gri-albastru. Se intalnesc si alte combinatii de culori, care apar la imperecherea incrucisata.

Este un caine inteligent, vioi, abil, ascultator, foarte curajos, cu un simt olfactiv deosebit, activ si perseverent, curios si uneori dominant. Devine suspicios in contact cu strainii, insa are o atitudine imprudenta cu cainii mai mari. Este devotat familiei, poate fi dificil de dresat, dar nu imposibil. De asemenea, acesta are nevoie de un stapan care stie sa se impuna ca lider, pentru ca fac galagie pentru jucarii, zgarie mobilierul, musca si rupe diverse, etc. Sunt mai mult recomandati adultilor.

Alte informatii despre Teckel

Se adapteaza la conditiile de viata oferite – in aer liber sau in apartament, cu conditia de a face miscare zilnic. Este un bun paznic al locuintei si un devotat companion. Este folosit si in politie pentru luat urma.

Latratul este cea mai comuna problema la rasa Teckel (Dachshund). Este un caine alert ce nu va primi cu blandete un caine sau om care calca pe teritoriul lui. Dresajul cainelui Teckel trebuie sa fie plin de rabdare pentru ca altfel va distruge sau va musca.