Indiferent că părinţii optează pentru o formulă de lapte praf Humana sau de la oricare altă firmă, indicat este ca părinţii să îşi însuşească un set de reguli referitoare la prepararea şi depozitarea corectă a laptelui praf. Laptele praf este un aliment care se alterează atât dacă este preparat, cât şi dacă nu este preparat şi nu este ţinut în mod corespunzător, iar acest lucru va avea repercursiuni asupra stării de sănătate şi asupra stării generale a copiilor.
Cum se păstrează corect laptele praf?
Laptele praf trebuie păstrat în mod corespunzător, astfel:
· dacă este preparat şi a rămas o cantitate mare de la o masă la alta, se va păstra cu biberonul la frigider nu mai mult de 2 ore;
· dacă au trecut cele două ore de la prepararea laptelui praf, chiar şi la frigider fiind, se va arunca;
· dacă nu este preparat, laptele praf se ţine tot la frigider pentru a evita pătrunderea unor bacterii în interiorul cutiei;
· recipientele de lapte praf se vor păstra la loc uscat şi răcoros, nu în bucătărie, iar după deschidere, cutiile se vor păstra la frigider;
Cele mai citite articole
· biberoanele trebuie sterilizate în mod corespunzător.
Cum se hrăneşte corect copilul cu formula de lapte praf?
Pentru că bebeluşul să fie hrănit în mod corespunzător cu formula de lapte praf, este foarte important ca poziţia de hrănire să fie corespunzătoare, să se evite culcarea copilului pe spate şi riscul scurgerii de lapte în ureche, care poate provoca infecţii grave.
De aceea, la hrănirea bebeluşului cu lapte praf, bebeluşul va fi ţinut în braţe, iar biberonul la un unghi de 45 de grade, astfel încât tetina să fie în permanenţă plină cu lapte şi bebeluşul să nu înghită aer.
În cazul în care bebeluşul adoarme în timpul mesei, înseamnă că s-a săturat şi chiar adormit fiind, bebeluşul trebuie să eructeze, fiind ajutat de mamă să scoată aerul. Dacă a mai rămas lapte de la o masă, nu este o regulă să se continue masa până la ultima picătură din biberon.
Ce cantitate de lapte praf trebuie să consume un bebeluş la o masă?
Cantitatea de lapte praf pe care trebuie să o mănânce un sugar la o masă diferă în funcţie de greutate şi de vârstă. În primele săptămâni, 30-90 ml de lapte vor fi suficiente la o masă, în timp ce la vârsta de 6 luni, 150-180 ml de lapte se vor dovedi suficiente la o masă, şi după un an, copilul poate mânca şi 210 ml de lapte la o masă.
Cum ce apa se prepară corect laptele praf?
Laptele praf se prepară după reguli bine stabilite, ţinând cont de reguli de igienă referitoare la biberoane, dar şi la apă cu care va fi preparat laptele praf. Cel mai sigur este că la prepararea laptelui praf să se folosească doze de apă plată specială pentru bebeluşi, ambalată în doze mici, astfel încât să se evite riscul multiplicării microbilor ce ajung în apă o dată cu deschiderea dozei.