1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

Retele sociale – avantaje si dezavantaje

Autor: Charmy
Retele sociale – avantaje si dezavantaje, Charmy

Retelele sociale sunt un aspect al vietii moderne care este aici pentru a ramane. Astazi, este extrem de rar sa gasesti o persoana care nu are un profil pe cel putin una dintre cele mai cunoscute platforme de acest tip: Facebook, Instagram, Snapchat sau Twitter sunt o parte fundamentala a modului in care multi indivizi inteleg lume.

De ce retelele sociale au devenit atat de populare atat de repede? Fara indoiala, capacitatea sa de a se conecta cu oameni din intreaga lume si fereastra pe care o deschide catre alte realitati au avut mult de-a face cu expansiunea sa rapida. De asemenea, faptul ca ajuta in aspecte atat de importante precum afacerile sau chiar dragostea au jucat un rol foarte important in acest sens.

Totusi, din ce in ce mai multi experti isi arata ingrijorarea cu privire la posibilele consecinte negative pe care le poate provoca utilizarea nediscriminata a acestor platforme. Psihologii, medicii, educatorii si sociologii incearca in graba sa investigheze care ar putea fi efectele secundare ale acestui tip de retea. Chiar si asa, in ciuda faptului ca pot avea atat aspecte pozitive, cat si negative, adevarul este ca multi oameni (in special dintre generatiile tinere) nu mai pot intelege lumea fara utilizarea retelelor sociale. Prin urmare, in acest articol vom vorbi despre principalele sale avantaje si dezavantaje, astfel incat sa poti fi cu adevarat informat despre efectele pe care o platforma de acest tip le pot avea asupra vietii tale, afacerilor si relatiilor tale.

Avantajul 1: Conexiune cu oameni din intreaga lume

Facebook, una dintre cele mai importante retele sociale din toate timpurile, a inceput ca o platforma care permitea fostilor colegi de facultate sa se intalneasca odata ce au absolvit. Desi in acest moment aceste pagini au mult mai multe utilizari si au evoluat incredibil, unul dintre principalele lor avantaje continua sa fie oportunitatea pe care ne-o ofera sa ne conectam cu oamenii, indiferent cat de departe sunt acestia.

Astazi, cu un profil pe Facebook, Instagram sau Twitter, poti sa vorbesti cu oameni de oriunde in lume, sa faci schimb de idei cu ei sau chiar sa tii legatura cu vechii prieteni si cunostinte chiar daca se afla la mii de kilometri distanta. Poti chiar sa cunosti oameni pe care i-ai cunoscut cu ani in urma si sa reiei relatia pe care ai avut-o cu ei.

Dezavantajul 1: Pot deveni foarte dependente

Fara indoiala, una dintre cele mai mari probleme pe care le prezinta retelele sociale este ca pot ajunge sa inceteze sa mai fie simple instrumente pentru a deveni o piesa centrala a vietii noastre. Pentru multi oameni, profilul lor de pe platforma lor preferata este practic cel mai important lucru din lume; Acesti indivizi pot ajunge sa dezvolte probleme serioase, cum ar fi anxietatea, daca nu obtin numarul de like-uri pe care si-l doresc.

Din pacate, dependenta de retelele sociale este un fenomen din ce in ce mai des intalnit in lumea dezvoltata. Nu numai ca din ce in ce mai multi oameni prezinta simptomele clasice ale acestei tulburari psihologice pe zi ce trece, dar incep si din ce in ce mai devreme. Astazi, nu este neobisnuit sa vezi adolescenti sau chiar copii mici care poarta un mobil peste tot si raman agatati de ecranul lor, cautand atentia pe care le pot oferi aceste tipuri de platforme.

Avantajul 2: Permit cunoasterea opiniilor alternative

Una dintre cele mai mari atractii ale retelelor sociale este ca in ele, practic oricine isi poate transmite gandurile si atrage atentia asupra lor. Aceasta inseamna ca mass-media traditionala, precum televiziunea sau ziarele, au incetat sa mai aiba exclusivitate in ceea ce priveste ideile care pot fi gasite de majoritatea populatiei.

Dezavantajul 2: Au un impact mare asupra emotiilor noastre

Chiar si in cazul in care nu se dezvolta o dependenta severa de retelele sociale, o multitudine de studii arata ca folosirea in continuare a acestor platforme poate avea o serie de consecinte foarte ingrijoratoare pentru psihologia noastra.

Cele mai citite articole

Avantajul 3: Ofera o multitudine de oportunitati la nivel de munca

Un alt dintre principalele avantaje ale retelelor sociale este ca pot avea un impact extrem de benefic asupra aspectului economic al vietii noastre. In plus, acest lucru este la fel de adevarat daca esti angajat, vrei sa-ti deschizi propria afacere sau lucrezi ca freelancer pentru diferiti clienti.

Dezavantajul 3: Inselatorii si furt de date

Poate unul dintre pericolele retelelor sociale care ii ingrijoreaza cel mai mult pe cei mai multi oameni este usa pe care aceste platforme o deschid la probleme precum furtul de identitate, copierea cartilor de credit, vanzarea de produse defecte si alte tipuri de frauda. . Nu mai este suficient sa tinem computerul pregatit si un antivirus cu firewall (care era cea mai mare preocupare a noastra in urma cu doar cativa ani), acum diferitele retele de socializare si accesele multiple deschid multe fisuri de securitate care pana nu demult erau total necunoscute.

Avantajul 4: Va permit sa intalniti oameni cu interese comune

In trecut, daca doreai sa-ti faci noi prieteni sau sa cunosti oameni cu care aveai mai multe lucruri in comun, singura ta optiune era sa te inscrii intr-un fel de club sau asociatie sau sa iesi si sa incerci sa gasesti pe cineva compatibil cu tine. Acest proces a fost de obicei mai frustrant decat orice altceva, deoarece chiar daca locuiesti intr-un oras foarte mare, unde existau o multime de activitati si lucruri de facut, sunt sanse ca majoritatea oamenilor pe care i-ai intalnit in ele sa nu fie genul de persoane cu care ai vrea sa faci o prietenie.

Dezavantajul 4: Dau glas opiniilor si atitudinilor daunatoare

Dupa cum am vazut deja, unul dintre principalele avantaje ale retelelor sociale este ca practic oricine are o conexiune la internet poate atinge un anumit grad de faima datorita lor. Din pacate, acest lucru nu se aplica doar celor care au un mesaj pozitiv, interesant sau benefic de impartasit lumii.

Avantajul 5: Sunt o sursa excelenta de divertisment

Ultimul mare avantaj al retelelor sociale este ca pot fi folosite pentru a ne umple timpul intr-un mod foarte stimulant. De exemplu, astazi cel mai mare furnizor de divertisment audiovizual nu este cu siguranta Antena 3 sau Television Espanola: YouTube are mult mai multi adepti decat orice retea de televiziune actuala.

La fel se intampla si in alte domenii precum jocurile video (domeniu in care Facebook devine unul dintre liderii de necontestat al pietei), fotografia (Instagram este posibil platforma de referinta in acest sens) sau muzica (cu YouTube ca mijloc de exprimare pentru cei mai cunoscuti artisti si alte pagini precum SoundCloud care ii ajuta pe artistii mici sa se faca cunoscuti).

Dezavantajul 5: Cenzura

Ultimul dezavantaj al retelelor sociale despre care vom vorbi este unul care a inceput sa apara abia de curand. La inceput, internetul este un loc in care orice opinie isi are locul. Dupa cum am vazut inainte, asta inseamna ca chiar si oamenii cu convingeri periculoase pot obtine un public destul de mare, ceea ce poate prezenta un anumit risc daca ideile lor ajung sa provoace daune in lumea reala.

Cu toate acestea, exista un pericol asociat cu acesta din urma, care in multe privinte este exact opusul: cenzura. Astazi, cateva platforme controleaza in mare masura opinia publica si informatiile la care au acces majoritatea cetatenilor. Pentru multi oameni, daca ceva nu apare pe Google, sau nu poate fi gasit pe YouTube sau Facebook, pur si simplu nu exista.

Cele mai citite articole

Articole relevante

                          

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner