Reteta socata din flori soc – o bautura naturala si sanatoasa!

Autor: Charmy

Luna mai inseamna pentru mine socata si bujori. Bujorii sunt florile preferate ale mamei si m-am bucurat sa aud ca deja a primit un buchet mare si ca isi petrece momentele libere de peste zi admirandu-i. Socata, insa, nu am apucat sa beau, iar anul acesta mi-ar placea ca, pentru prima data, sa o prepar chiar eu. Am intrebat in stanga si in dreapta, am adaptat, am improvizat si am ajuns la urmatoarea reteta:

Socata de casa

Ingrediente:

  • 10 flori de soc (socata se prepara si in afara sezonului, din flori uscate, insa in acest caz trebuie sa folosesti ceva mai multe pentru a ajunge la aceeasi intensitate a aromei)
  • 500 g de miere (poti folosi si zahar, insa eu prefer mierea)
  • O lamaie si jumatate mare – sau doua lamai mici (daca iti place mai putin acrisoara, foloseste doar una)
  • 8 g de drojdie proaspata

Cum se prepara:

– Florile se spala si se pun pe fundul unui borcan de 5 l.

– Se adauga mierea sau zaharul, sucul de lamaie si coaja de lamaie taiata in feliute subtiri.

Cele mai citite articole

– Se lasa totul asa pana a doua zi, cand se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia, se acopera gura borcanului cu tifon si se lasa la loc cald (chiar la soare) pentru a fermenta.

– Amesteca in fiecare zi.

– Poti bea socata cam dupa doua zile sau o poti lasa mai mult, daca iti place mai acidulata.

Socata este nu doar delicioasa, ci si foarte foarte sanatoasa. Este recomandata pentru diverse afectiuni digestive (are proprietati diuretice si laxative), respiratorii, dermatologice sau reumatice.

Pont: Cea mai buna socata pe care am baut-o vreodata fusese tinuta in congelator si apoi dezghetata pana sa poata fi turnata in pahar sub forma de… solzisori de gheata. Este absolut minunata!

Tu cum prepari socata? Astept cu drag sugestiile voastre. :)

Cele mai citite articole