Retete fara gluten

Autor: Charmy

Retete fara gluten, Charmy

Intoleranta la gluten a ajuns foarte raspandita in zilele noastre. Din pacate sunt multi cei care nici macar nu stiu ca sufera de asta. Poti sa citesti detalii referitoare la simptome in articolul publicat recent, denumit “Intoleranta la gluten”.

Daca stii ca ai o astfel de intoleranta sau daca iti doresti sa elimini glutenul din stilul tau alimentar, ca sa vezi cum te simti ulterior, iti propun cateva solutii. Mai jos iti voi face o lista cu tipurile de faina permise si apoi vei putea descoperi cateva retete gustoase prin care poti pregati delicii fara gluten.

Faina fara gluten

In categoria tipurilor de faina fara gluten se incadreaza:

1. Faina alba fara gluten 2. Faina neagra fara gluten 3. Faina de hrisca 4. Faina de quinoa 5. Faina de in 6. Faina de mei 7. Faina de naut 8. Faina de amaranth 9. Faina de porumb 10. Faina de orez 11. Faina de soia 12. Faina de migdale 13. Faina de alune 14. Faina de fistic 15. Faina de cocos 16. Faina de tapioca 17. Amidonul de porumb 18. Amidonul de cartofi

Retete fara gluten

Chiar daca optezi pentru un stil de viata fara gluten, sa stii ca asta nu inseamna ca nu poti consuma paine, prajituri sau alte bunatati. Insa toate vor fi pregatite din ingrediente ce nu contin gluten. Atentie, cand cumperi faina fara gluten, indiferent din ce categorie face parte, cauta sa fie dintr-o sursa bio, sigura si ambalata intr-o fabrica fara gluten. Poti sa iti achizitionezi orice faina de mai sus din magazinele cu produse naturale, online sau din hypermarket-uri, din zonele special dedicate acestor produse.

Paine fara gluten

Poti sa faci in casa foarte usor o paine sanatoasa, gustoasa, benefica pentru sistemul digestiv, cardiovascular, pentru piele si intregul organism. Prin ingredientele ei iti aduce un aport de proteine, fibre, minerale, amino acizi, omega 3, vitamina E, etc. Pentru o paine ai nevoie de: 2 cani de faina fara gluten, 2 cani de faina de migdale, 1 cana de seminte de in macinate, o lingurita de sare de mare, 1/2 lingurita de piper negru macinat, 2 linguritede zahar nerafinat, 3 lingurite de lapte praf, 2 lingurite praf de copt (atentie la ce contine, trebuie verificat!), 2 oua si o cana jumate de ceai negru. Pur si simplu faci un ceai negru, dar nu pui in el decat plicul de ceai, fara zahar sau altceva. Mai intai se combina ingredientele uscate, se omogenizeaza bine cu degetele, apoi se adauga ceaiul si cele 2 oua batute. Se amesteca bine totul si se pune intr-o tava tapetata cu coala de copt deja unsa. Se tine la cuptor circa 30 de minute. Daca nu o consumi pe toata, pentru ca este foarte satioasa si o singura felie, atunci taie painea in felii si congeleaza-le separat.

Painici plate cu masline si fara gluten

Pofticiosii care vor ceva bun si mai diferit pot incerca aceste painici plate. Se pregateste un aluat din 2 cani faina fara gluten, 1 cana de lapte sau lapte de soia/ migdale/ orez, 10-15 masline verzi taiate in bucati mici, 1 lingurita de zahar nerafinat si 1 lingurita de praf de copt (fara gluten). Se omogenizeaza toate ingredientele uscate si maslinele. Apoi se adauga laptele, incet. Aluatul se amesteca folosind mainile. In cazul laptelui cantitatea poate fi mai mica sau mai mare, in functie de tipul de faina utilizat, tocmai de aceea e bine sa se toarne cate putin si sa se incorporeze usor, pana se observa ca se formeaza un aluat maleabil. Dupa aceea ai 2 variante: fie formezi bile mici de aluat si le aplatizezi cu mana, fie intinzi aluatul cu sucitorul si cu o cana care are gura mai mare decupezi painicile. Se vor pastra niste dimensiuni mici ale painicilor, aluatul nu este indicat pentru a lucra cu bucati mai mari. Sunt gata la cuptor in 8-12 minute. Sunt excelente calde.

Prajituri fara gluten

Atunci cand ai pofta de ceva dulce, pregateste niste fursecuri/ prajituri cu fructe uscate si fara gluten. Ai nevoie de 2 cani de faina de migdale, 1 ou, fructe de padure uscate (afine, mure, goji), 1/2 cana de seminte amestecate (floarea soarelui, susan, in), 1/2 cana de fulgi de cocos, 2 linguri de ulei de rapita sau unt, 1 sfert de cana de zahar nerafinat sau miere, 1 lingurita esenta de vanilie si 1 lingurita praf de copt (fara gluten). Toate ingredientele uscate se pun intr-un vas si se amesteca bine. Se adauga ingredintele ude: ou, ulei, vanilie si miere, daca nu s-a pus zahar. Se omogenizeaza si se fac bile care apoi se aplatizeaza si se asaza intr-o tava tapetata cu hartie si unsa in prealabil. Sa lasi spatiu intre fursecuri. Se tin la cuptor circa 8-10 minute.