Rinoplastia: definitii, obiective si principii

Autor: Charmy
Rinoplastia: definitii, obiective si principii, Charmy

Termenul „rinoplastie” se refera la chirurgia plastica si estetica a nasului. Interventia isi propune modificarea morfologiei piramidei nazale (fie partial, fie in ansamblu) si, uneori, urmareste si corectarea oricaror probleme ale respiratiei nazale.

Cum se efectueaza?

O rinoplastie poate fi efectuata izolat sau poate fi asociata, daca este necesar, cu alte gesturi complementare la nivelul fetei, in special cu o genioplastie (modificarea barbiei, uneori efectuata in acelasi timp operational pentru imbunatatirea intregului profil) .

Interventia are ca scop remodelarea nasului pentru a-l face mai frumos. Este vorba de corectarea in mod specific a disgratiilor prezente, fie ca sunt congenitale, in urma unei traume, sau datorate procesului de imbatranire.

Scopul este de a obtine un nas cu aspect natural care se armonizeaza in relatia sa cu alte trasaturi faciale, se potriveste psihologiei si personalitatii pacientului si satisface cerintele pacientului.

Cele mai citite articole

Principiul este, din incizii ascunse in nari, sa se remodeleze osul si cartilajul care constituie infrastructura solida a nasului si sa ii confere forma sa particulara. Pielea care acopera nasul va trebui sa se readapteze si sa se redrapeze datorita elasticitatii sale pe acest cadru osteo-cartilaginos care a fost modificat. Acest ultim punct subliniaza importanta calitatii pielii in obtinerea rezultatului final. Se intelege astfel ca o rinoplastie nu lasa de obicei o cicatrice vizibila pe piele.

Cand exista o obstructie nazala care impiedica respiratia, aceasta va fi tratata in cadrul aceleiasi operatii, fie ca se datoreaza unei deviatii a septului, fie unei hipertrofii a cornetelor (formatiuni osoase prezente in cavitatile nazale).

Interventia, practicata atat la femei, cat si la barbati, poate fi efectuata de indata ce cresterea s-a oprit, adica de la aproximativ 16 ani. 

Care sunt rezultatele dupa operatia estetica la nas?

O intarziere de doua-trei luni este necesara pentru a avea o buna imagine de ansamblu asupra rezultatului, stiind ca aspectul final va fi obtinut abia dupa sase luni pana la un an de evolutie lenta si subtila. 

Acest rezultat este cel mai adesea in concordanta cu dorintele pacientului si destul de apropiat de proiectul stabilit preoperator. Interventia aduce o imbunatatire morfologica si estetica de cele mai multe ori destul de apreciabila, precum si un beneficiu psihologic deloc nesemnificativ. 

Cele mai citite articole