Tehnici de respiratie pentru meditatie

Autor: Charmy

Tehnici de respiratie pentru meditatie, Charmy

O tehnica simpla si la indemana, pe care adesea o ignoram din cauza simplitatii ei, este chiar respiratia. Respiratia te poate ajuta sa gasesti linistea, calmul si raspunsurile pe care le cauti cu ardoare, ele fiind exact in interiorul tau.

Analizeaza-ti respiratia!

Poti incepe exercitiul de meditatie prin concentrarea atentiei asupra respiratiei. Prima faza este una in care observi – cum se comporta atunci cand nu o controlezi, pana la ce nivel din corp ajunge (la nivelul claviculei, al coastelor sau abdomenului), care este ritmul, ce fel de respiratie ai (toracica – deci mai superficiala – sau abdominala – mai profunda), daca respiri cu usurinta sau simti ca respiratia ta se blocheaza (este sacadata ori curgatoare).

Cele mai citite articole

Raspunsurile la aceste intrebari inseamna un grad mai mare de cunoastere a propriei persoane. Din alta perspectiva, mintea ta incepe sa se calmeze iar corpul se relaxeaza. Abia apoi poti trece la exercitiile controlate de respiratie.

Numara secundele

Incepe prin a inspira si expira, calm, pe nas si vei observa toate miscarile din interiorul corpului tau. Apoi schimba ritmul respiratiei: inspira trei secunde, mentine respiratia pentru o secunda, apoi expira alte trei secunde. Mareste ritmul cu cinci secunde de respiratie si doua de mentinere, pentru ca apoi sa ajungi la sapte secunde de respiratie si sa o mentii trei.

La inceput, respiratia controlata iti poate da senzatia de ameteala. Atunci cand se intampla, revino pentru cateva momente la respiratia normala si reia exercitiul dupa ce senzatia se atenueaza.

 

Cele mai citite articole

Articole relevante