Trei crime celebre, rezolvate datorita camerelor de supraveghere

Autor: Charmy

Trei crime celebre, rezolvate datorita camerelor de supraveghere, Charmy

Majoritatea oamenilor cred ca sistemele de supraveghere video sunt o inventie moderna. Daca am realiza un sondaj, probabil cei mai multi dintre cei chestionati ar spune ca acest sistem a aparut prin anii 70. Gresit. Prima data cand a fost folosit un sistem de camere de supraveghere a fost in anul 1942, fiind inventat de un german numit Walter Bruch. Sistemul a fost folosit pentru a observa lansarea rachetelor V-2 in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In domeniul comercial, SUA a folosit un sistem de supraveghere video cu circuit inchis inca din 1949, inventat de Marie Van Brittan Brown si numit Vericon. Desigur astazi, sistemele de securitate cu camere de supraveghere sunt mult mai avansate, iar cele mai recente tehnologii ofera imagini mai clare.

Contestate de cei care invoca incalcarea intimitatii, camerele de supraveghere au devenit in secolul nostru o necesitate. Dovada stau numeroasele crime si alte tipuri de infractiuni, care, fara ajutorul camerelor video, ar fi ramas probabil si astazi nerezolvate.

1. In 1993, Jon Venables si Robert Thompson, din Marea Britanie, aveau doar 10 ani cand au torturat si ucis un copilas de numai doi ani. Cei doi l-au rapit dintr-un supermarket pe James Bulger, pe care mama l-a scapat din ochi doar pentru cateva secunde.  L-au dus pe baietelul de numai 2 ani intr-un canal de la marginea orasului unde l-au batjocorit intr-un mod greu de descris; l-au abuzat sexual si l-au torturat, iar intr-un final l-au ucis. Cadavrul mutilat al micutului a fost descoperit dupa doua zile

Desi inregistrarile video obtinute de politie au avut o rezolutie foarte scazuta in acea perioada, o femeie a recunoscut unul dintre baieti intr- o imagine in ziarul local. Investigatia ulterioara a dezvaluit ca baiatul si prietenul sau au chiulit de la scoala in acea zi. Mai tarziu, au fost acuzati de crima si condamnati.

2.Mai recent, in Melbourne Australia, politia a folosit imagini de pe camerele de supraveghere pentru a rezolva uciderea frumoasei tinere, Jill Meagher, angajata Australian Broadcasting Corporation. In 2012, tanara in varsta de 29 de ani, care lucra si la Radio ABC din Melbourne, a fost data disparuta dupa cateva zile de disparitie, ultima data fiind vazuta de colegii de serviciu.

O camera de supraveghere din fata unui magazin a surprins-o pe tanara in seara disparitiei, vorbind cu un barbat. Alte camera au surprins numarul de identificare a masinii criminalului. Detectivii au folosit, de asemenea, telefoanele mobile ale victimei si criminalilor pentru a-si identifica miscarile si a ajuta la rezolvarea crimei. Adrian Bayley, un violator in serie care a fost eliberat pe cautiune, a fost identificat si condamnat.

3. In aprilie 1999, tot in Marea Britanie, un terorist a ingrozit locuitorii din Londra cu o serie de atacuri cu bomba. El a lovit grupuri mari de oameni de trei ori, ducand la trei decese si 139 de persoane ranite, unele pierzandu-si membrele. David Copeland a fost identificat de camera video de supraveghere dupa primul bombardament, dar, din pacate, a reusit inca doua atacuri inainte de a fi prins.

Cele mai citite articole

Articole relevante