Sanatatea este cel mai important lucru din viata noastra, pentru ca fara ea nu avem nimic. Sanatatea este de obicei lasata in multe cazuri ca un aspect secundar si chiar ca ceva lipsit de importanta; cu toate acestea, merita sa fie tratata in mod responsabil.
Daca in acest an esti hotarat sa adopti un stil de viata sanatos si vrei sa stii cum sa-l atingi, continua sa citesti pentru ca vrem sa te ajutam in acest proces.
In continuare, iti oferim cateva sfaturi pentru a putea duce un stil de viata sanatos.
Sfaturi de top pentru un stil de viata sanatos
Inceperea unui stil de viata sanatos nu trebuie sa fie atat de complicat. De fapt, important este ca tu sa faci treptat acest proces, astfel incat sa nu fie greu si putin cate putin iti vei da seama de beneficii si vei dori sa continui cu el.
Sa vedem cum iti poti imbunatati calitatea si stilul de viata in ceea ce priveste sanatatea.
1. Mananca sanatos
Mancatul sanatos completeaza pe deplin punctul anterior, deoarece, chiar daca o persoana alearga un maraton, merge la sala timp de 3 ore sau isi rupe sufletul facand o rutina, daca nu o echilibreaza cu o alimentatie buna, nu poate spune ca este purtand un stil de viata sanatos. Mai multe informatii despre cum sa gasesti un plan de alimentatie sanatos care functioneaza pentru tine gasesti la acest link: https://vulping.ro.
Este inutil sa arzi 700 de calorii daca, la pranz, omul consuma o mie de calorii cu mult zahar si prea multe grasimi.
Trebuie sa fii consecvent cu comportamentele pe care le iei pentru ca rezultatele sa poata aparea si sa incepi cu adevarat sa duci un stil de viata sanatos.
2. Fa miscare
Miscarea este o decizie foarte inteleapta si are un impact major atunci cand urmaresti un stil de viata sanatos. Cu toate acestea, nu toata lumea are motivatia sau vointa sa o faca.
In ciuda tuturor obstacolelor care pot fi gasite, intotdeauna exista solutii. Nu trebuie sa fii un sportiv de performanta sau sa petreci ore intregi in sala, poti merge la plimbare 30 sau 40 de minute pe zi.
Incepeti cu 10 sau 15 minute si adaugati. Faceti din exercitiile fizice un obicei. Vei vedea cat de benefic este pentru organismul tau. Aceasta este o decizie care poate fi o cotitura in rutina multor oameni pentru a putea avea un stil de viata sanatos.
3. Bea apa
Este clar ca apa potabila este unul dintre cele mai inteligente lucruri pe care le poate face o persoana. Ofera beneficii care uneori nici macar nu sunt luate in considerare.
Apa nu are aroma, nu are gust rau, oamenii pur si simplu capata alte obiceiuri, consumand bauturi prea artificiale si zaharoase, care ingreuneaza revenirea la baza.
In ciuda cat de dificil poate fi pentru unii sa se bucure de apa naturala, dorintele si beneficiile trebuie cantarite.
Acestea sunt avantajele apei potabile despre care poate nu stiai si care sunt incredibile pentru a avea un stil de viata sanatos.
- Imbunatateste pielea, hidratand-o si reducand imperfectiunile.
- Ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
- Stabilizeaza starile cardiace.
- Mentine temperatura corpului in stare buna.
- Unge si amortizeaza articulatiile.
- Indeparteaza bacteriile din vezica care pot fi foarte daunatoare.
4. Fa plaja
Unii oameni nu cunosc beneficiile plajei. Prin urmare, vom mentiona unele dintre cele mai importante.
- Vitamina D pentru oase si dinti
- Imbunatateste aspectul pielii
- Imbunatateste apararea impotriva bolilor
- Echilibreaza colesterolul din organism
- Reduce tensiunea arteriala
- Previne unele boli canceroase
- Imbunatateste starea de spirit
- Determina organismul sa elibereze mai multa dopamina.
Ai grija doar, pentru ca nu este recomandat sa faci plaja in exces, deoarece poate exista deshidratare.
5. Mergi regulat la medic
Acest punct este poate unul dintre cele mai importante, deoarece multi oameni nu merg de obicei la medic in mod regulat, ci doar atunci cand sunt bolnavi sau se simt rau.
Acest lucru este foarte important, deoarece unele afectiuni sunt asimptomatice sau se pot dezvolta si este esential sa le detectati pentru a evita complicatiile care pot fi chiar fatale.
In acest moment, este foarte important sa iei in considerare incheierea unei asigurari de sanatate pentru a putea participa la controale de rutina si a fi sigur ca esti in stare optima sau, daca nu, incepe sa te tratezi cat mai curand posibil.
6. Mananca mai putina carne
Cele mai citite articole
Renuntarea la carne poate fi unul dintre cele mai grele lucruri pentru unii oameni; cu toate acestea, nu trebuie sa-l eliminati din alimentatie, pur si simplu ca exista o scadere atunci cand consumati aceste alimente.
Cateva beneficii ale acestei actiuni, care contribuie la un stil de viata sanatos sunt:
- Ai o digestie mai buna.
- Slabesti sanatos.
- Starea pielii este imbunatatita.
- Stopurile cardiace sunt evitate.
Specialistii recomanda consumul de carne de cel mult 3 ori pe saptamana pentru a avea un stil de viata sanatos. Amintiti-va ca puteti gasi multi nutrienti din carne in lumea plantelor.
7. Ramai activ
Acest punct este important si destul de usor de indeplinit. De asemenea, este completat de punctul de a face exercitii.
Daca, din cauza muncii sau a oricarei alte circumstante, persoana nu are timp sa faca miscare si munca sa necesita un numar mare de ore stand pe scaun, cel mai bine este sa faceti cateva pauze pentru a deveni activ sau sa mergeti putin.
Indiferent daca faci sau nu miscare, este important sa-ti faci mici pauze pentru a face niste miscari si a-ti activa corpul dupa mult timp simtit.
Acest lucru este simplu, dar ajuta foarte mult la un stil de viata sanatos, deoarece permite sangelui si oxigenului sa curga in toate partile corpului.
8. Odihneste-te
Odihna este o sursa importanta de energie (un punct care va fi atins mai tarziu). In plus, afecteaza viata si sanatatea in multe aspecte.
Specialistii spun ca este indicat sa dormim intre 7 si 9 ore, de preferat, la rand pentru a ne odihni cu adevarat. Chiar si asa, daca se complica, putem dormi acea perioada pe portiuni in timpul zilei, in mici pui de somn de 15 pana la 20 de minute.
Dormitul bine va va aduce mai aproape de un stil de viata sanatos si va va oferi beneficii:
- Usurinta regenerarii celulare
- concentrare mai buna
- reincarca energie
- Imbunatatiti sanatatea inimii noastre
- au o coordonare mai buna
- mentine o greutate sanatoasa
- Stimuleaza foamea organismului
9. Investeste-ti energia
Energia se reincarca atunci cand te odihnesti sau cand dormi. Pentru a fi mai usor de inteles, sa presupunem ca oamenii au o bara de energie si motivatie pe tot parcursul zilei, de obicei este plina la inceputul zilei sau cand persoana tocmai se ridica din pat.
Totusi, in timpul zilei exista si momente de euforie si energie care ii fac pe oameni mai motivati pentru o perioada de timp. Este indicat sa fii constient de acest lucru si sa nu creezi o dependenta de momentele spontane de energie.
Fiind constienti ca energia noastra este finita, ne putem organiza mai bine pentru a o distribui printre sarcinile care sunt cele mai relevante in timpul zilei noastre.
De asemenea, trebuie sa va reincarcati pe tot parcursul zilei, fie ca luati scurte pauze pentru a va continua sarcinile dupa aceea, luati un pui de somn asa cum am mentionat mai sus sau chiar petreceti timp cu alte persoane sau cu un animal de companie.
Toate acestea ajuta la reincarcarea energiei si, in acest fel, sa nu depinda de momente spontane de motivatie pentru a putea lucra.
10. Evita tutunul si alcoolul
Acesta este un punct pe care probabil l-ati auzit de mii de ori atunci cand considerati ca doriti sa aveti un stil de viata sanatos. Realitatea este ca este extrem de important.
Atat alcoolul, cat si tutunul au multe efecte negative pe termen scurt si lung asupra sanatatii oamenilor.
Poate ca cei care fumeaza si beau pot argumenta ca se simt grozav in acest moment sau ca obtin beneficii, cum ar fi eradicarea stresului si un sentiment de incredere in sine, dar este important sa privim dincolo de asta.
Fumatul poate provoca probleme pulmonare, cum ar fi cancer pulmonar, pneumonie, infarct miocardic, astm, printre altele. De asemenea, este bine cunoscut faptul ca consumul excesiv de alcool poate provoca probleme hepatice si renale.
Pe langa toate acestea, ceva foarte interesant sunt problemele psihologice, mentale si emotionale pe care le pot provoca aceste doua medicamente.
Incepand cu tigari, ceea ce se intampla este ca acestea furnizeaza creierului o serie de substante chimice in plus care fac organismul sa se relaxeze, printre ele, cea mai cunoscuta fiind nicotina. Totusi, creierul, neanticipand ca va primi (de exemplu) inca 10 puncte de nicotina, deoarece ar putea produce doar 5, incepe sa se obisnuiasca sa primeasca 15 puncte pe zi.
Acest lucru face ca, atunci cand persoana se opreste din fumat, incepe sa simta mai multa anxietate si sa-si doreasca mai mult nicotina, deoarece creierul a devenit neobisnuit sa primeasca o cantitate mare de substante chimice pe care in mod normal nu le producea.
Ceva asemanator se intampla si cu alcoolul, pentru ca oamenii devin dependenti de aceasta senzatie efemera de placere care, atunci cand dispare, face persoana si mai nesigura, mai anxioasa si dependenta de substanta.
De aceea se obtin nu numai daune fizice, ci si psihologice, care afecteaza mediul psihic al persoanei si o distanteaza de un stil de viata sanatos.