Tusea este un simptom suparator al multor afectiuni. Poate aparea si din cauza unor substante iritante sau al unor alergii. Tusea poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Uneori, poate fi foarte violenta sau se poate manifesta pe perioade lungi. In aceste situatii, disconfortul este masiv si pot sa apara dureri in piept sau la nivelul altor zone ale corpului, iritarea gatului si alte simptome asociate.
Tusea nu se manifesta mereu la fel. Este important sa recunosti ce fel de tuse ai, pentru a comunica adecvat medicului sau farmacistului toate simptomele. Astfel, vei primi un tratament adecvat, care sa duca la eliminarea cauzelor si la calmarea tusei. In randurile care urmeaza iti prezentam principalele 4 tipuri de tuse.
- Tuse seaca
Despre tusea seaca se stie ca este tusea care nu provoaca mucus. Deseori, este precedata de senzatia de gadilat in gat. Aceasta provoaca reflexul de a tusi. Prezenta unei iritatii sau inflamatii la nivelul aparatului respirator este, deseori, cauza tusei seci. Ea poate fi dificil de gestionat si poate deveni o problema pe termen lung. Daca o infectie respiratorie provoaca tusea, ea poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani. Alte cauze ale tusei seci sunt:
- laringita;
- astmul;
- refluxul gastroesofagian;
- Covid-19;
- sindromul picaturii postnazale (acumularea de secretii in gat sau in spatele nasului);
- particule si substante iritante;
- poluare;
- tuse convulsiva;
- aer uscat;
- amigdalita;
- sinuzita;
- alergii;
- anumite medicamente.
Tusea seaca se trateaza in functie de cauza ei. Medicul iti prescrie anumite medicamente sau schimbarea modului de viata. Asigurarea umiditatii necesare in casa, hidratarea corespunzatoare si evitarea alimentelor si substantelor iritante poate ajuta la calmarea tusei. De asemenea, daca inveti sa identifici factorii declansatori, poti limita accesele de tuse. [1]
- Tuse productiva
Tusea productiva, cunoscuta si ca tuse umeda, se manifesta prin eliminarea de mucus. Deseori, simti ca ai ceva pe gat sau in piept. Tusea productiva apare din cauza:
- infectiilor respiratorii virale;
- pneumoniei;
- emfizemului, bronsitei cronice si acute;
- astmului.
Cele mai citite articole
Durata tusei este, deseori, un indiciu al problemei de sanatate care a produs-o. La adulti, tusea acuta dureaza mai putin de 3 saptamani, iar cea cronica depaseste 8 saptamani. [1] Tusea productiva se trateaza cu medicamente destinate calmarii ei si tratarii cauzei. Se gasesc sub forma de pastile, sirop, spray-uri sau dropsuri. Unele remedii naturale, ca mierea, pot usura tusea. [1] La fel de importanta este hidratarea, care ajuta la fluidificarea si eliminarea mucusului.
- Tuse paroxismica
Tusea paroxismica se manifesta prin accese de tuse violente si incontrolabile. Persoana se simte obosita si are dureri dupa un episod de tuse. De asemenea, poate intampina dificultati de respiratie si senzatie de voma. Tusea convulsiva produce uneori tuse paroxismica. Cauza poate fi o infectie bacteriana atipica. Tusea convulsiva este mai des intalnita la copii mici si poate duce la complicatii serioase, inclusiv deces. Alte cauze ale tusei paroxismice sunt:
- tuberculoza;
- pneumonia;
- obstructia accidentala a cailor respiratorii cu obiecte sau hrana;
- astmul.
Tusea paroxismica repetata trebuie investigata de medic, pentru ca poate indica probleme grave de sanatate. [1, 2]
- Tusea de crup
Crupul, cunoscut si ca laringotraheobronșita, este o infectie virala care apare, in special, la copiii de 5 ani sau mai tineri. Ea produce inflamarea si iritarea cailor respiratorii. Copiii mici au oricum caile respiratorii inguste, astfel ca infectia le ingeuneaza respiratia. Crupul produce o tuse zgomotoasa, asemanatoare unui latrat, respiratie suieratoare si rapida si voce ragusita. De obicei, trece de la sine, dar in unele cazuri este nevoie de interventia medicului. [1, 2]
Tusea este deranjanta pentru tine si cei din jur. Uneori, poate ascunde probleme serioase de sanatate sau poate se poate mentine perioade lungi. Cere sfatul medicului daca te confrunti cu o tuse puternica si persistenta!
Surse:
- https://www.healthline.com/health/types-of-coughs;
- https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/lungs-and-airways/cough.