Fiecare părinte are dreptul să își crească copilul în modul în care dorește, iar informațiile de mai jos nu reprezintă un ghid ce trebuie urmat ad litteram, ci mai degrabă o serie de sfaturi practice pe care le poți aplica indiferent de modul de parenting pe care îl urmezi. Nu îți vom spune ce alimentație trebuie să aibă un copil, ce greutate sau inaltime copiiideală trebuie să aibă la o anumită vârstă, ce program de somn sau de joacă trebuie să aplici, dar vom recomanda anumite practici ce te vor ajuta să transformi copilul de astăzi în adultul responsabil și fericit de peste ani.
Respectă-ți copilul și învață să ofere respect.
Indiferent dacă are un an, 3 sau 10 ani, copilul merită respect atunci când vine vorba de nevoile sale. Respectă faptul că nu vrea să mănânce chiar acum sau că nu îi e somn și că preferă să stea la joacă cu copii. Dacă îi respecți nevoile nu înseamnă că îl crești răsfățat, ci îi arăți de fapt că îți pasă de el. Dacă un copil vede că îi sunt respectate nevoile – de la cele de bază, la cele mai complexe – el va oferi respect la rândul său. Puterea exemplul este cheia succesului în acest caz.
Învață-l să fie independent.
Independența se învață de la o vârstă fragedă. Copilul poate face orice, însă de prea puține ori este lăsat de adulți. Oferă-i lingurița la masă, să mănânce singur – și ce dacă face mizerie? Cu timpul, vei vedea că mizeria dispare, iar în urmă rămâne un copil care știe să se hrănească fără ajutorul părinților. Această independență ajută și la creșterea stimei de sine și a încrederii în forțele proprii.
Comunică tot timpul cu el.
Cele mai citite articole
Un copil înțelege tot, chiar și când nu știe să vorbească. Cu cât îi vorbești mai mult, cu atât copilul va învăța să comunice și să îi asculte pe cei din jur. Povestește-i despre cum ți-a fost ziua, întreabă-l cum se simte, folosește papusi iepuras crosetatesau alte jucării pentru jocuri de rol. Orice ai face, încurajează comunicarea și socializarea.
Modelează mai mult, corectează mai puțin.
Critica nu este folositoare în cazul copilului. Dacă l-ai trimis să își ducă paharul în chiuvetă și în drum spre bucătărie a vărsat apa din el, nu îl critica, ci arată-i ce a greșit și cum se procedează corect (exemplu: ”paharul trebuie ținut cu ambele mâini pentru a nu-l vărsa”). Copilul nu are de unde să știe cum este corect, este datoria ta de părinte să îi arăți.
Iubește necondiționat.
Un adult independent și fericit este cel care în copilărie a fost iubit necondiționat, susținut și ghidat de părinți în fiecare etapă a dezvoltării sale. Poate părinții noștri nu au știut cum să facă asta, dar tu ai astăzi resurse infinite despre cum ar trebui să crești un copil într-un mod sănătos și armonios. Iubește-l necondiționat și nu te teme să arăți asta – iubirea nu e o slăbiciune, iar copilul cu siguranță nu va folosi sentimentele pentru a te manipula.
Dacă urmezi sfaturile de mai sus, vei vedea ce relație frumoasă vei dezvolta cu cel mic. Una bazată pe încredere, respect și multă dragoste.