Stilul de viata sanatos este asociat cu reducerea riscului de imbolnavire si de deces prematur. Chiar daca nu toate afectiunile pot fi prevenite prin aceasta metoda, multe dintre ele pot fi afectate insa intr-un mod pozitiv sau negativ fie prin dieta consumata sau prin activitatile realizate.
Pe langa beneficiul adus sanatatii generale insa, stilul de viata sanatos poate imbunatati si alte aspecte ale vietii cum ar fi energia si vitalitatea, elemente importante care sunt necesare la randul lor pentru a mentine acest stil de viata benefic.
4 sugestii pentru cresterea energiei si a vitalitatii
Daca nu ai energie atunci nu poti efectua anumite aspecte ale unui stil de viata sanatos cum ar fi exercitiile fizice si viata activa. Aceasta problema la randul ei va putea duce la alte efecte negative asociate cu sedentarismul printre care si starea de oboseala, creand astfel un cerc vicios.
Pentru a obtine un nivel mai mare de energie si vitalitate poti lua in considerare urmatoarele sugestii:
Dieta sanatoasa si echilibrata
Daca te simti obosita, lipsita de energie si fara chef de nimic, incearca sa iti schimbi dieta curenta cu una mult mai bogata din punct de vedere nutritiv.
Este bine stiut faptul ca o dieta echilibrata si sanatoasa nu numai ca reduce riscul de aparitie al anumitor afectiuni, ea poate ajuta si la cresterea nivelului de energie.
Axarea pe fructe, legume si cereale integrale poate oferi corpului vitaminele si mineralele necesare pentru a functiona corespunzator.
Suplimente alimentare
Daca dintr-un motiv sau altul nu poti respecta dieta sanatoasa si echilibrata mentionata mai sus, atunci poti opta pentru suplimente alimentare ce sustin vitalitatea organismului.
Ce trebuie mentionat insa, este faptul ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare pot oferi anumite beneficii, printre care si cresterea energiei.
Chiar si asa, daca doresti sa apelezi la aceasta optiune atunci achizitioneaza produsul necesar nevoilor tale de la cea mai apropiata farmacie sau chiar online, la indicatia medicului.
Obtine orele necesare de somn
Multe persoane taie din orele de somn din diferite motive, fie ca este vorba de distractie, ore in plus de studiu sau terminarea unui proiect, motivele pentru neglijarea somnului sunt numeroase.
Mai mult decat atat, chiar si atunci cand somnul este obtinut, acesta este de multe ori agitat si intrerupt din cauza excesului de cofeina, alcool sau expunerea la diferite lumini.
Asigura-te astfel ca obtii cel putin 7 ore somn odihnitor in fiecare noapte, pentru a nu fi obosita si lipsita de energie a doua zi.
Incearca sa nu consumi cofeina cu cateva ore inainte de somn si creeaza un mediu optim pentru dormit prin inchiderea ecranelor din camera (tableta, telefon, televizor), mentinerea unei temperaturi corespunzatoare si reducerea zgomotului cat mai mult posibil.
Reduce stresul
In ziua de azi este usor sa te simti axioasa, nervoasa, coplesita sau stresata din cauza numeroaselor probleme care pot aparea pe plan sentimental, profesional si de ce nu, chiar si cel international, pandemia recenta fiind un exemplu foarte bun.
Nivelul ridicat si constant de stres nu numai ca poate afecta sanatatea fizica și mintala, acesta a fost asociat des si cu starea de oboseala si de epuizare.
Incearca sa afli cauzele tale de stres si ia masuri pentru a le evita sau macar pentru a le reduce semnificativ impactul. Daca acest lucru nu este posibil, poti lua in considerare ajutorul specialistilor in acest domeniu, care iti vor putea oferi sfaturile cele mai corecte pentru problemele si stilul tau de viata.
Avand in vedere importanta energiei si a vitalitatii, nu este recomandata ignorarea starilor frecvente de oboseala si de epuizare, deoarece acestea te pot impiedica de la un stil de viata sanatos si pot chiar amplifica riscul anumitor probleme de sanatate.
Adreseaza-te cat mai curand medicului tau de familie si discuta cu el despre aceste probleme, daca esti de parere ca nivelul scazut de energie ti-a afectat intr-un mod negativ viata.