Aur de 14k versus 18k. Principalele diferențe

Autor: Charmy
Aur de 14k versus 18k. Principalele diferențe, Charmy

Formele aurului sunt destul de numeroase, acestea variind în funcție de puritatea pe care o prezintă materialul prețios. Astfel că, pe piața bijuteriilor există aur de diferite categorii, printre care de:

  • 9 karate, în cazul căruia aurul se află într-o cantitate extrem de mică, 
  • 10 karate, cu o cantitate de peste 41% de aur;
  •  24 de karate, reprezentând cea mai pură cantitate de aur. 

Dintre toate aceste categorii, aurul de 14 karate și cel de 18 karate sunt cele mai utilizate pentru realizarea bijuteriilor, ele regăsindu-se cel mai des într-un magazin de bijuterii din aur. Acestea dețin un procent ridicat de aur – 58,5% pentru 14k și 75% pentru 18k – căruia îi sunt adăugate și alte aliaje care îl ajută să fie maleabil, dar totuși durabil și rezistent.

De ce să alegi bijuteriile din aur de 14k? 

Unul dintre motivele care contribuie la popularitatea acestor bijuterii este reprezentat de prețul relativ scăzut pe care îl prezintă gramul.

Totodată, datorită metalelor aliaje care sunt adăugate în structura acestui material, rezistența bijuteriilor  la factorii externi (șocuri mecanice, zgârieturi etc.) este ridicată.

Aur de 14k versus 18k. Principalele diferențe, Charmy

Dezavantajul principal pe care îl au bijuteriile realizate din acest tip de aur constă în pierderea în timp a strălucirii.

Sunt bijuteriile din aur de 18k mai rezistente?

Cele mai citite articole

Gramul de aur de 18 karate este mai costisitor comparativ cu cel de 14 karate, acest lucru fiind influențat strict de cantitatea mai mare de aur pur din structura acestuia. Totuși, datorită acestui lucru, bijuteriile realizate din acest material își păstrează estetica pentru un timp mai îndelungat. 

De asemenea, calitatea aurului de 18k este mai mare, oferind bijuteriilor un nivel superior de durabilitate și performanță, comparativ cu bijuteriile din aur de 14k. Prin urmare, în cazul aurului de 18 karate, principalul dezavantaj este determinat de prețul relativ mare pe care oamenii trebuie să îl suporte pentru bijuteriile realizate din acest metal prețios.

Probabil oamenii se întreabă dacă pot alege bijuterii realizate din aur de 24 de karate. Cu toate că există unele bijuterii create din acest tip de aur, acesta este utilizat destul de rar deoarece aurul este un material moale, iar o bijuterie realizată din aur pur 100% va avea o rezistență foarte mică la zgârieturi sau la contactul cu substanțe chimice. 

De aceea, cele mai utilizate tipuri de aur sunt cele care conțin și alte metale, acestea având un rol de a spori rezistența, durabilitatea și chiar strălucirea bijuteriilor. 

Prin urmare, alegerea tipului de aur din care să fie realizate bijuteriile este un aspect care depinde de dorințele și bugetul fiecărei persoane.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil