Blast chiller vs. congelator tradițional: care sunt diferențele?

Autor: Charmy
Blast chiller vs. congelator tradițional: care sunt diferențele?, Charmy

În lumea modernă a tehnologiei culinare, păstrarea alimentelor la temperaturi sigure și controlate este o componentă esențială a succesului oricărui bucătar profesionist sau amator. Două dintre opțiunile de congelare existente sunt blast chillerele și congelatoarele tradiționale. Chiar dacă ambele echipamente sunt folosite pentru a păstra alimentele la temperaturi scăzute, ele servesc scopuri diferite și funcționează în moduri distincte. Hai să explorăm diferențele principale între aceste două soluții de refrigerare!

Ce este un blast chiller și care sunt principalele sale caracteristici?

Un blast chiller, cunoscut și sub denumirea de abatitor este un aparat frigorific special conceput pentru a răci rapid alimentele la o temperatură sigură pentru a minimiza riscul dezvoltării bacteriilor periculoase. Aceste echipamente sunt utilizate frecvent în restaurante, brutării și alte locații unde este necesară răcirea rapidă a alimentelor.

Principalele caracteristici ale unui blast chiller includ puterea sa mare de răcire și capacitatea de a menține o temperatură constantă. Scopul principal al acestei rapide scăderi de temperatură este de a reduce formarea cristalelor mari de gheață în interiorul alimentelor, un proces care poate deteriora textura și calitatea acestora. Blast chillerele sunt echipate cu un sistem automat de control al temperaturii care asigură o temperatură constantă și sigură în interiorul aparatului.

Blast chiller vs. congelator tradițional: diferențe

Congelatorul tradițional nu mai are nevoie de nicio introducere, întrucât acest echipament este utilizat deja la scară largă pentru a păstra alimentele la temperaturi sub punctul de îngheț pentru perioade lungi de timp. Congelatoarele funcționează prin menținerea unei temperaturi constante și scăzute, de obicei între -18°C și -20°C, ceea ce este ideal pentru stocarea pe termen lung a cărnii, legumelor congelate, înghețatei și a altor produse.

Chiar și cu aceste funcții, congelatorul tradițional se deosebește considerabil de blast chiller. Iată care sunt cele mai importante diferențe dintre un abatitor și un congelator tradițional!

Viteza de răcire și congelare 

Un aspect esențial care diferențiază blast chillerul de congelatorul tradițional este timpul de congelare. Așadar, un avantaj major al abatitoarelor este viteza cu care pot răci alimentele. Un blast chiller poate reduce temperatura unui aliment de la temperatura camerei la 4°C sau chiar mai jos într-o oră sau mai puțin, comparativ cu un congelator tradițional care poate dura multe ore pentru a atinge același nivel de răcire.

Blast chiller vs. congelator tradițional: care sunt diferențele?, Charmy

Calitatea alimentelor 

Rapiditatea răcirii în blast chillere minimizează deteriorarea celulelor alimentelor prin formarea de cristale de gheață de dimensiuni mici, păstrând astfel textura și valoarea nutritivă a alimentelor mult mai bine decât congelarea tradițională, care poate duce la formarea cristalelor de gheață mai mari și la deteriorarea structurii celulare a alimentelor.

Utilizare și eficiență

Blast chillerele sunt de obicei mai scumpe și sunt proiectate pentru utilizare comercială, oferind o eficiență și o capacitate care depășește nevoile unei gospodării obișnuite. Pe de altă parte, congelatoarele tradiționale sunt optimizate pentru eficiență energetică și costuri reduse pe termen lung, fiind mai potrivite pentru utilizarea de zi cu zi în gospodării. 

Blast chillerele oferă, de asemenea, o flexibilitate și eficiență mai mare comparativ cu congelatoarele tradiționale. Pot fi programate pentru a congela diverse tipuri de alimente în funcție de specificațiile lor, fapt ce nu este posibil cu congelatoarele tradiționale care au setări standard și nu pot fi modificate cu ușurință.

Preț 

Cele mai citite articole

Din punct de vedere al costurilor, blast chillerele sunt semnificativ mai scumpe decât congelatoarele tradiționale datorită tehnologiei avansate pe care o presupun și a construcției lor robuste, destinate uzului intensiv comercial. Cu toate acestea, poți achiziționa din magazinele de profil un abatitor la preț avantajos pentru bucătăria ta profesională, care-și va demonstra eficiența în timp.

Beneficiile blast chiller-ului

Un blast chiller poate aduce numeroase beneficii bucătăriei profesionale. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea!

  • Conservarea nutrienților  

Blast chillerele funcționează prin răcirea rapidă a alimentelor, reducând astfel timpul în care bacteriile pot crește și duce la o conservare mai bună a nutrienților. 

  • Siguranța alimentară

Blast chillerele contribuie, de asemenea, la siguranța alimentară. Acestea răcesc rapid alimentele la o temperatură la care bacteriile și alte microorganisme nu se dezvoltă. Această caracteristică este deosebit de valoroasă în bucătăriile profesionale, unde siguranța alimentelor este o prioritate. 

  • Capacitatea de răcire

În ceea ce privește eficiența în bucătăriile profesionale, blast chillerele sunt deosebit de utile. Ele pot răci rapid cantități mari de alimente, reducând astfel timpul necesar pentru pregătirea și stocarea acestora. 

  • Optimizarea lucrului în bucătărie 

Răcirea alimentelor la blast chiller poate ajuta bucătăria profesională să optimizeze programul de muncă. Bucătarii pot răci o gamă largă de feluri de mâncare, totul în jumătate de timp și cu aceleași rezultate calitative.

Alegerea dintre un blast chiller și un congelator tradițional depinde în mare măsură de necesitățile individuale de conservare a alimentelor. Pentru restaurante și alte contexte comerciale unde calitatea și rapiditatea sunt esențiale, un blast chiller este o investiție înțeleaptă. Pentru utilizarea zilnică la domiciliu, unde costul și eficiența energetică sunt prioritare, congelatoarele tradiționale rămân alegerea ideală. Indiferent de opțiune, înțelegerea acestor aparate și a funcțiilor lor poate ajuta orice utilizator să maximizeze prospețimea și calitatea alimentelor stocate.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil