Înțelegerea marcajelor de pe anvelope: un ghid complet

Autor: Charmy
Înțelegerea marcajelor de pe anvelope: un ghid complet, Charmy

Înțelegerea marcajelor de pe anvelope te ajută să faci alegerile corecte, atunci când vrei să cumperi un set nou. De regulă, informațiile disponibile pe flancul lateral indică funcții importante ale produsului de care ești interesat, precum: dimensiunile, indicele de sarcină, indicele de viteză sau codul de producție.

Importanța marcajelor de pe anvelope

Prezența marcajelor și cunoașterea lor sunt esențiale pentru siguranța pe drum. Acestea oferă informații vitale la momentul cumpărării de jante și anvelope, astfel încât alegerile corecte să asigure un nivel ridicat de protecție, pe baza sumei de caracteristici oferite: 

 • aderență optimă pe diferite tipuri de carosabil;
 • rezistență bună la corpuri ce pot perfora anvelopele; 
 • funcționalitate adecvată la diferite sarcini transportate; 
 • păstrarea proprietăților la îngheț sau temperaturi mari;
 • capacitate de frânare pe distanțe cât mai mici etc. 

Marcajele de pe anvelope pot contribui, de asemenea, la economii semnificative de combustibilul. Studiile arată că modelele cu o rezistență la rulare mică ar putea reduce consumul de combustibil cu până la 5%, deoarece necesită mai puțină energie pentru a se deplasa pe diferite tipuri de carosabil.

Durata de viață a anvelopelor este un alt aspect esențial pe care îl indică marcajele. Adâncimea profilului este crucială pentru înțelegerea momentului în care acestea trebuie înlocuite. O adâncime a profilului mai mică de 1,6 mm poate duce la pierderea aderenței și favorizează o deteriorare a materialului produsă în ritm accelerat. 

Marcajele de pe anvelope indică și tipul acestora, cum ar fi cele de vară, de iarnă sau all-season. Alegerea anvelopelor potrivite poate îmbunătăți performanța mașinii, confortul în timpul condusului și siguranța. De exemplu, anvelopele de iarnă au un marcaj special – M+S – care indică faptul că acestea au fost testate pentru condiții de drum specifice sezonului rece.

Cum se citesc marcajele de pe anvelope?

Pentru a înțelege mult mai bine aceste date, să analizăm exemplul marcajului prezent în imaginea articolului: 245/ 50 R19 – 105W. Acesta indică faptul că:

Înțelegerea marcajelor de pe anvelope: un ghid complet, Charmy
 • anvelopa are o lățime de 250 mm;
 • raportul dintre înălțimea și lățimea anvelopei este de 50%;
 • construcția anvelopei este de tip radial (R);
 • diametrul interior este de 19 inchi („);
 • indicele de sarcină 105 asigură o capacitate maximă de încărcare de 925 kg;
 • indicele de viteză W asigură o viteză maximă de rulare de 270 km/h. 

Informațiile de pe flancul lateral al unei anvelope trebuie raportate la caracteristicile vehiculului, această abordare fiind esențială pentru siguranța și eficiența oferite. De exemplu, dacă indicele de sarcină al anvelopei nu este compatibil cu greutatea mașinii, putem vorbi despre o performanță scăzută și o uzură prematură. De asemenea, înțelegerea vitezei maxime la care anvelopele funcționează optim ajută la menținerea unui nivel de siguranță ridicat pe drum. 

Cele mai citite articole

Chiar dacă o anvelopă pare în stare bună, aceasta poate fi expirată, ceea ce reduce performanțele și generează un risc ridicat de accidente. Data de fabricație a anvelopei poate fi citită de pe marcajul DOT. Dacă ultimele patru cifre sunt 3419, de exemplu, înseamnă că anvelopa a fost produsă în săptămâna 34 a anului 2019. 

Marcaje de anvelope diferite în funcție de specificul lor

Marcajele de pe anvelope sunt esențiale pentru a înțelege mai bine caracteristicile și performanța acestora. Diferitele modele de anvelope pot avea marcaje diferite, în funcție de caracteristicile lor specifice. De exemplu, un model de anvelope de iarnă poate avea un marcaj diferit față de un model de anvelope de vară sau de unul all-season.

Marcajul „M+S” (abv. Mud and Snow / trad. Noroi și Zăpadă) indică faptul că anvelopa este proiectată pentru a face față condițiilor de drum dificile. Același marcaj nu va apărea, însă, și pe flancul lateral al unei anvelope cu funcții special concepute pentru o deplasare în condiții specifice sezonului cald. 

Potrivit ETRTO (Organizația Europeană pentru Standardizarea Pneurilor și Jantelor), toate anvelopele comercializate în Europa trebuie să aibă aceste marcaje standardizate. Acest lucru ajută consumatorii să înțeleagă mai bine caracteristicile anvelopelor și să aleagă modelul potrivit pentru nevoile lor.

Marcajele anvelopelor au implicații directe pentru utilizator. De exemplu, un marcaj care indică o anvelopă cu un indice de viteză ridicat poate fi mai potrivit pentru un șofer care conduce adesea pe autostradă. De asemenea, marcajele pot indica rezistența la rulare a anvelopei, care influențează consumul de combustibil al autovehiculului. Astfel, un șofer poate alege anvelopele cu o rezistență la rulare mai mică pentru a economisi combustibil. 

Cunoașterea marcajelor de pe anvelope este importantă pentru siguranța pe drum, economisirea combustibilului și prelungirea duratei de viață a setului cu care vehiculul tău este echipat. Înțelegerea acestora contează și atunci când vine vorba de schimbarea anvelopelor, luând în considerare condițiile meteo și de drum. Raportează-te la aceste informații pentru a realiza alegeri inspirate, de impact asupra experiențelor avute în spatele volanului. 

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil