Ce este Joker și cum a apărut?

Autor: Charmy
Ce este Joker și cum a apărut?, Charmy

Joker este una dintre cele mai cunoscute și dorite cărți. Istoria acestei cărți începe undeva în secolul XIX, în Germania.

Conceptul de carte „joker” a apărut undeva în preajma anului 1860. Inițial era vorba despre o carte goală, dar abia spre sfârșitul anilor 1860 a primit denumirea de joker. La început, această carte era folosită în jocul german Euchre și era considerată cea mai bună pe care o poți avea.

În acele vremuri, cărțile de tip joker aveau tipărite pe ele clovni și bufeuri. Ulterior, după anul 1870, cărțile de acest tip au ajuns și în America, dar și în celelalte țări din Europa. Totodată, inclusiv pokerul a folosit joker-ul în jurul anului 1875, iar în acele vremuri funcționa precum wild card. În funcție de tipul jocului, fiecare pachet de cărți vândut în acele vremuri includea între unu și șase jokeri.

În zilele noastre, jokerul este folosit în o mulțime de jocuri de cărți. Spre exemplu, la război, jokerul bate toate celelalte cri. Iar la Gin Rummy are rol de wild card.

Fiind o carte cu aspect inedit, jokerul a fost imediat adoptat și se bucură de o popularitate ridicată. Spre exemplu, este un personaj foarte popular din Universul DC. În plus, există pe Unibet 5 jocuri inspirate din jokeri. Unibet este popular pentru jocuri ca la aparate și aici veți găsi o mulțime de alte jocuri, nu doar cele cu jokeri.

Cum a apărut personajul Joker?

Cele mai citite articole

Popularitatea din cărțile de joc i-a determinat pe cei de la DC să creeze chiar și un personaj cu acest nume. De fapt, Joker este inamicul principal al lui Batman.

Joker a apărut așadar pentru prima dată în primăvara lui 1940, când a fost lansată prima ediție a revistei de benzi desenate Batman. Acest răufăcător a avut la bază cartea de joc joker, în timp ce aspectul său a fost preluat din cel folosit de actorul Conrad Veidt în filmul Omul care râde din anul 1928, o ecranizare a unui roman scris de Victor Hugo.

În primă fază, Joker era prezentat ca un clovn care făcea glume proaste în Gotham, orașul fictiv în care își face veacul Batman. Spre exemplu, într-una dintre primele ecranizări ale lui Batman, Joker a transformat rezerva de apă din Gotham în jeleu, și-a făcut propriul Jokermobil și s-a luat la întrecere cu Batman la surf.

Pe măsură ce anii au trecut, Joker a devenit tot mai cunoscut, iar Jack Nicholson a interpretat rolul său într-un film din 1989 al lui Tim Burton. În acest film,  Joker a renunțat la latura sa comică și era un mafiot, deși îi placea să se prezinte ca fiind „artist ucigaș”. Totuși, râsul lui Joker a rămas același, un motiv de distracție.

De asemenea, un alt rol memorabil al lui Joker rămâne cel din 2008, din The Dark Knight, unde a fost interpretat de Heath Ledger. Joker din acest film era prezentat cu părul slinos, pieptănat cu cuțitul. În plus, avea o mulțime de cicatrici grotești și o voce care îți dă fiori.

În 2019 a fost lansat inclusiv filmul Joker, regizat de Todd Phillips, cu Joaquin Pheonix, Robert de Niro și Zazie Beetz în distribuție. Filmul s-a bucurat de un succes major, având nota 8.5 pe IMDB, în condițiile în care au fost peste 850 de mii de voturi. De asemenea, Joaquin Pheonix a primit Oscarul pentru felul în care l-a intrepretat pe Joker, iar acest film a mai primit și un premiu pentru muzica din film. În plus, au mai fost și alte nouă nominalizări la gala Premiilor Oscar din acest an. Totodată, Joaquin Pheonix a primit și un Glob de Aur pentru prestația sa excepțională.

Cele mai citite articole

Articole relevante