Ce este un VPN si la ce este util?

Autor: Charmy
Ce este un VPN si la ce este util?, Charmy

In ziua de astazi serviciile de VPN au devenit tot mai populare printre utilizatorii de pe internet. Acestea sunt extrem de utile in anumite situatii si iti permit chiar sa navighezi pe internet mult mai in siguranta. In continuarea acestui articol iti voi prezenta ce este un VPN, la ce este util, dar si alte informatii interesante.

Ce este un VPN?

Dupa cum probabil stii deja, orice dispozitiv de pe care se acceseaza internetul (laptop, tableta, telefon) are asociata o adresa IP, prin care practic se identifica conexiunea dintre reteaua ta (mobila sau Wi-Fi) si site-urile pe care le accesezi.

VPN (Virtual Private Network) reprezinta posibilitatea de a masca aceasta identificare a dispozitivului tau, prin conectarea initiala la un alt server si abia ulterior la site-ul de pe internet. Serviciile premium de VPN iti permit chiar sa selectezi servere intermediare din alte tari din intreaga lume, iar server-ul final va primi informatia ca tu l-ai accesat din respectiva locatie, desi in realitate locatia ta adevarata este alta.

Ce este un VPN si la ce este util?, Charmy

Un VPN are foarte multe intrebuintari, iar utilizatorii il folosesc in diferite scopuri. De exemplu exista jucatori pasionati de jocurile de noroc care folosesc VPN pentru a accesa anumite platforme de casino online la care in mod normal nu ar fi avut acces. Acest lucru insa nu este legal in Romania, deoarece romanii pot juca doar pe site-urile licentiate de ONJN (Oficiul National pentru Jocuri de Noroc), in caz contrar riscand sa primeasca o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 RON.

Cele mai citite articole

La ce este util un VPN?

Asa cum iti spuneam si mai sus, VPN-urile sunt folosite in diferite scopuri. Printre utilitatile unui asemenea serviciu se numara urmatoarele:

  • Iti protejeaza datele si informatiile cand te conectezi la o retea Wi-Fi publica – retelele publice de internet pot insemna expunerea la anumite riscuri, insa daca folosesti un VPN esti sigur ca nimeni nu are acces la datele tale personale.
  • Iti permite sa accesezi site-uri care sunt blocate in tara ta – datorita restrictiilor geografice sau din diferite motive unele site-uri pot fi inaccesibile din tara in care te afli. Conectandu-ne la un VPN practic elimini astfel de restrictii si vei putea accesa orice site doresti. De asemenea un VPN se poate dovedi util cand calatoresti in strainatate si nu poti accesa platformele preferate.
  • Iti ascunde activitatea online fata de providerul tau de internet – site-urile pe care le accesezi stocheaza informatii cu privire la activitatea ta, dar si date personale uneori, pe care ulterior le “vand” diferitilor comercianti, care astfel te pot contacta pentru promovarea produselor lor, lucru care uneori devine enervant.
  • Iti asigura siguranta datelor tale cand accesezi site-uri in care nu ai incredere – sunt destul de multe site-uri pe internet care nu inspira siguranta, iar daca vrei sa accesezi unul atunci ar fi o idee buna sa iti iei masuri in plus de securitate prin conectarea la un VPN.
  • Iti permite sa faci cumparaturi online fara discriminare de preturi – dupa cum probabil stii deja, acelasi produs vandut online poate avea un pret diferit in functie de tara din care este cumparat. Utilizand un VPN poti profita de preturi corecte si de exemplu multi utilizatori apeleaza la VPN atunci cand cumpara bilete de avion, pentru a beneficia de cel mai mic pret posibil.

De asemenea, VPN-urile sunt folosite intens chiar si de pasionatii de gaming si jocuri online, care astfel se pot conecta la servere din intreaga lume. In plus, poti beneficia de o viteza sporita, conectandu-ne la cel mai rapid server si esti protejat si impotriva atacurilor DDoS sau malware, care iti pot strica experienta de joc.

Acestea sunt doar cateva dintre lucrurile la care este util un VPN. Asadar daca vrei sa accesezi internetul cat mai in siguranta sau vrei sa obtii anumite avantaje atunci este foarte probabil ca utilizarea unui VPN sa iti fie de mare folos.

Trebuie sa stii ca exista si servicii de VPN gratuite, insa nu te astepta sa ai la dispozitie prea multe servere din care sa poti alege si evident nici siguranta si securitatea oferita nu este una excelenta. Asadar iti recomand cu incredere sa apelezi la un serviciu VPN platit (premium) pentru a beneficia de servicii de cea mai buna calitate.

Concluzionand ai putut afla asadar ce este un VPN, dar si care sunt beneficiile utilizarii unui astfel de serviciu.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil