Cum alegi și cum întreţii acumulatorul auto!

Autor: Charmy
Cum alegi și cum întreţii acumulatorul auto!, Charmy

Importanța pieselor denumite acumulatori auto pentru autoturism este cunoscută conducatorilor auto. Fără baterie, maşina nu porneşte, iar fără a o întreţine în mod corespunzător, experiența conducătorilor auto pe şoselele din România nu este una atât de plăcută. Bateria maşinii este un acumulator auto cu încărcare rapidă ce oferă curent pentru aprindere, pornire şi iluminare. Scopul acumulatorilor auto este acela de a porni motorul vehiculului pentru că astfel curentul este asigurat de alternatorul angrenat la curea.

Când au apărut acumulatorii auto?

Acumulatorii auto au apărut după anii 1920, când oamenii nu s-au mai mulţumit cu pornirea la manivela şi au trecut la pornirea pe curent. După anii 1950 bateriile auto s-au dezvoltat din ce în ce mai mult, transformându-se în dispozitivele complexe de astăzi. Bateriile auto care nu necesită întreţinere au apărut în anii 1970 şi de atunci au fost în permanenţă îmbunătăţite.

Bateriile cu întreţinere dispar încet încet de pe piaţă şi rămân cele care nu au nevoie decât de schimbare odată la 4-5 ani sau atunci când nu mai dau randament.

Cât timp poate fi folosită o baterie auto?

Se întâmplă de multe ori ca bateria maşinii să îi lase pe şoferi “în drum”, să “moară” şi să nu mai învârtă nici electromotorul, semn că trebuie schimbată. Bateria auto nu este făcută să ţină  o viaţă, ci doar câţiva ani, pentru că încă nu s-a descoperit un material care să ţină la infinit în urma ciclurilor de încărcare-descărcare.

Cele mai citite articole

Când bateria este moartă, la 3-5 ani de utilizare, suprafaţa cu care au fost tratate plăcile cu dioxid de plumb dispare. Cert este ca bateria nu mai poate fi folosită şi trebuie înlocuită.  Un acumulator auto este făcut să țină câțiva ani, modelele mai scumpe fiind cele care promit o durată de viaţă mai mare, dar exista şi situaţii în care care bateriile de mașină foarte ieftine țin mai mulți ani.

În mod normal, un acumulator auto ar trebui să aibă o durată de viață de cel puțin trei ani fără probleme în cel mai pesimist caz, dar în cel mai optimişti caz, ar trebui să țină în jur de cinci șase ani.

Ce se întâmplă cu bateria auto după ce se golește

După ce baterie auto nu mai este bună, trebuie achiziționată una nouă. La cumpărare, proprietarii sunt obligați să ducă la schimb o baterie veche. Tocmai de aceea, conducătorii auto nu pot arunca vechiul acumulator la gunoi pentru că  acest  gest poate polua pânza freatică și solul cu sulfat de plumb. Concret, o baterie moartă este considerată prin lege deşeu risc, de aceea marile magazine de acumulatori iau la schimb bateriile vechi pe care le duc la centre speciale de colectare unde plumbul din interior va fi reciclat. Plăcile de plumb pot fi folosite după ce sunt tratate din nou cu un strat de oxid de plumb și sunt băgate în acumulatori noi.

Cert este că toți conducătorii auto trebuie să să dea mai multă atenție bateriei mașinii care, deși este un model fără întreținere, nu trebuie ignorată. Bateria trebuie să fie una de calitate și din când în când conducătorii auto să arunce câte un ochi pe martorul de încărcare. Dacă martorul de încărcare nu are culoarea verde, ar trebui să vadă ce se întâmplă și să fie necesară o baterie nouă sau să existe probleme la alternator.

Importanța întreținerii și alegerii unei baterii auto în mod corespunzător este foarte mare pentru toți conducătorii auto care doresc să aibă drumuri fără incidente și fără opriri nedorite.

Cele mai citite articole

Articole relevante