Cum se alege o barcă gonflabilă?

Autor: Charmy
Cum se alege o barcă gonflabilă?, Charmy

Barca gonflabilă este un tip de ambarcațiune mult mai convenabilă decât barca tradițională rigidă, pentru aceia cărora le place să pescuiască sau să se distreze cu familia (mai ales dacă au și copii!). Cu toate acestea, nu ar trebui să vă investiți banii în prima barcă gonflabilă care vă iese în cale pe net. Este important să cunoașteți cele mai importante modele de bărci, anumite aspecte ale unui astfel de echipament înainte de a vă alege potrivită.

Ce este o barcă gonflabilă?

O barcă gonflabilă (pneumatică) este o barcă ușoară ale cărei laturi și prova sunt realizate din tuburi flexibil, gonflabile. Aceste elemente (tuburile) sunt realizate din țesături sintetice cauciucate, precum ar fi PVC-ul sau poliuretanul. Traversa unei bărci gonflabile poate fi rigidă. Aceasta oferă posibilitatea pentru instalarea unui motor exterior.

Bărcile gonflabile pot fi dezumflate și sunt mult mai ușoare decât alte bărci. Acest lucru le permite să fie portabile, dar și ușor de depozitat pe perioada iernii. De asemenea, sunt destul de stabile și pot suporta până la de 10 ori greutatea lor. De asemenea, oferă o flotabilitate la fel de mare ca și bărcile tradiționale, dar cu avantajul unui cost mai mic, accesibil unor segmente destul de largi de români. Cu o întreținere adecvată, fabricanții de elită spun că bărcile gonflabile pot dura până la 10 ani sau chiar mai mult.

Cum se alege o barcă gonflabilă?, Charmy

Din ce este făcută o barcă pneumatică?

Bărcile gonflabile sunt fabricate în principal din materiale sintetice umplute cu aer pentru flotabilitate. Versiunile cele mai moderne nu se rezumă doar la niște tuburi de cauciuc umflate. Multe dintre ele sunt fabricate din materiale mai durabile și sofisticate. Calitatea ambarcațiunii pe care urmează să o cumpărați va varia în funcție de materialul din care este fabricată. Cele mai frecvente opțiuni sunt clorura de polivinil (PVC) și poliuretanul.

Clorura de polivinil

Acesta nu este același tip de PVC care se găsește în instalațiile sanitare ale unei case. Știm cu toții că țevile din PVC sunt dure. Varianta utilizată pentru fabricarea bărcilor gonflabile este mai flexibilă. PVC-ul este ușor și rezistă bine la abraziune. Oferă performanțe generale excelente la un cost mai mic decât poliuretanul.

Bărcile gonflabile din PVC sunt fabricate din țesătură din PVC cu grosimea de 0,9 mm sau mai mare. Acestea vin cu un strat rezistent la UV și la căldură. De asemenea, materialul este tratat cu diferite componente pentru a încetini deteriorarea sa.

Poliuretanul

Cele mai citite articole

Bărcile gonflabile din poliuretan sunt mai grele și mai rigide decât cele din PVC. Sunt, de asemenea, mai durabile și mai rezistente la abraziune. Acest grad de calitate și durabilitate mai ridicat le face automat mai scumpe decât modelele din PVC.

Dimensiunea corectă a bărcii gonflabile

Dimensiunea bărcii de care aveți nevoie va depinde de modul în care o veți folosi. Dacă urmează să pescuiești singur, un model de o persoană ar trebui să-ți fie suficient.

Bărcile pneumatice pentru o persoană seamănă cu caiacul prin designul lor simplu. Deseori sunt mai puțin costisitoare decât alte bărci gonflabile datorită dimensiunilor mici. Sunt populare pentru pescuitul solo cu modelul lor compact, fiind ușor de manevrat în apă.

Dacă intenționați să pescuiți alături de una sau două persoane, modelele de tip canoe sau plută ar fi o opțiune bună. Cu toate acestea, ele sunt, fără îndoială, mai grele și mai voluminoase decât simple bărci menționate.

Unele bărci gonflabile pot găzdui între 4 și 6 persoane la bord. Alte modele pot transporta chiar și până la 8 persoane. Acesta este conceptul potrivit pentru expedițiile de grup.

Cu cât barca este mai mare, cu atât este mai grea și mai scumpă. De asemenea, veți avea mai multe dificultăți în transportul acestora.

Modul de propulsie folosit de bărcile gonflabile

Modul în care este propulsată barca are o influență mare asupra performanței sale generale. Majoritatea bărcilor gonflabile vin cu vâsle. Modelele mai mari și mai scumpe au totuși și propriul motor. Acesta din urmă poate fi un motor electric mic, un motor în doi timpi sau chiar unul în patru timpi.

Motorul este instalat pe un suport dedicat în acest scop în partea din spate a bărcii. În mod ideal, suportul în cauză ar fi placaj sau aluminiu de calitate marină. Suporturile realizate cu aceste materiale beneficiază de o durabilitate sporită.

Vrei și tu o barcă gonflabilă? Poți să o cumperi online de pe barciaccesorii.ro!

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil