Dinți lipsă? Ce variante de tratament ai la îndemână pentru o dantură din nou funcțională

Autor: Charmy
Dinți lipsă? Ce variante de tratament ai la îndemână pentru o dantură din nou funcțională, Charmy

Lipsa unuia sau a mai multor dinți nu trebuie ignorată. Dinții adiacenți tind să migreze la nivelul spațiului gol, ceea ce poate determina malocluzie (mușcătură incorectă), modificarea fizionomiei sau tulburări de vorbire și masticație. Nu amâna vizita la medicul stomatolog pentru stabilirea tratamentului optim care să restabilească funcționalitatea danturii și zâmbetul. Descoperă în acest articol metode eficiente pentru refacerea dentiției, dar mergi la un consult stomatologic pentru a afla care dintre acestea este potrivită pentru tine.

Implanturile dentare

Implanturile dentare pot fi utilizate pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți. Inserarea acestora se face de către medicul chirurg și, aceasta nefiind o procedură dureroasă. Implantul are 3 componente principale:

  • corpul – este inserat la nivelul osului și are rolul unei rădăcini artificiale;
  • bontul protetic – face legătura între corp și coroană;
  • coroana dentară – reprezintă partea aflată la suprafața gingiei, care seamănă cu un dinte natural. 

În cazul în care lipsesc toții dinții de la nivelul unei arcade, pot fi realizate implanturi All On 6 sau All On 4. Acestea constau în inserarea a 4 sau 6 implanturi și aplicarea la nivelul acestora a unei proteze fixe. Această procedură este eficientă și are o durabilitate crescută. 

Purtarea aparatului dentar

În cazul în care lipsește un singur dinte, se poate utiliza și un aparat dentar care să favorizeze migrarea dinților rămași pentru a ocupa spațiul gol. Aceasta este o metodă mai puțin folosită. Însă, este utilă dacă dinții sunt înghesuiți, iar spațiul liber poate duce la un aspect estetic mai plăcut al dinților după purtarea aparatului. 

Dinți lipsă? Ce variante de tratament ai la îndemână pentru o dantură din nou funcțională, Charmy

Cele mai citite articole

Aparatul dentar poate fi purtat la orice vârstă. Pot fi efectuate și alte intervenții suplimentare pentru obținerea unei alinieri perfecte a dinților. Pentru a afla dacă metoda este potrivită și pentru tine, mergi la un medic stomatolog specializat în ortodontie Bucuresti

Puntea colată

Puntea colată reprezintă o lucrare confecționată din compozit, care este utilizată pentru acoperirea spațiului unui singur dinte lipsă. Comparativ cu puntea convențională, aplicarea acesteia nu necesită șlefuirea dinților vecini. Aceasta este fixată de dinții alăturați prin intermediul unor structuri conexe care se atașează de aceștia. 

Igienizarea la nivelul punții colate poate fi dificil de realizat. De aceea, pentru o curățare optimă este important să se respecte toți pașii: perierea dinților, folosirea aței dentare sau a dușului bucal și utilizarea apei de gură.

Dinții lipsă creează disconfort, dar și neplăceri legate de aspectul estetic. Există mai multe opțiuni terapeutice pentru a reda zâmbetul și funcționalitatea danturii. Programează o consultație la medicul stomatolog și află care este cea mai potrivită opțiune pentru înlocuirea dinților lipsă. Optează pentru efectuarea lucrărilor stomatologice realizate de medici cu experiență, care să te ghideze în alegerea tratamentului și să-ți ofere sfaturi pentru o recuperare cât mai rapidă. De asemenea, întreabă medicul stomatolog care sunt obiceiurile care contribuie la menținerea sănătății danturii tale. 

Sursa foto: Freepik

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil