Dureri în talpă? Posibile cauze și variante de tratament

Autor: Charmy
Dureri în talpă? Posibile cauze și variante de tratament, Charmy

Durerea localizată în zona tălpii piciorului reprezintă un simptom comun al afecțiunilor ortopedice, care poate afecta capacitatea de mers și activitățile zilnice. Durerea în talpă poate varia în intensitate și poate avea multiple cauze, inclusiv afecțiuni ale oaselor, mușchilor, tendoanelor sau articulațiilor piciorului. Printre cele mai comune cauze ale durerilor în talpă se numără fasceita plantară, bursita, tendinita, platfusul sau artrita.

Fasceita plantară

Fasceita plantara survine în principal din cauza presiunii crescute asupra fasciei plantare, o bandă de țesut fibros care conectează călcâiul cu partea din față a piciorului, cu rol esențial în susținerea arcadei longitudinale a piciorului. Factori precum purtarea pantofilor inadecvați, activitățile fizice intense sau obezitatea pot contribui la apariția fasceitei plantare. Odihna, aplicarea gheții și utilizarea talonetelor ortopedice pot ameliora simptomele. Fizioterapia și exercițiile de întindere a mușchilor piciorului sunt, de asemenea, recomandate în gestionarea fasciitei plantare.

Piciorul plat (platfusul)

Platfusul este o condiție comună a piciorului, care determină durere la nivelul tălpii și al gleznei, accentuată în timpul activităților fizice sau a perioadelor prelungite de stat în picioare. În unele cazuri, poate contribui la apariția altor probleme, cum ar fi tulburările de mers și dificultățile în menținerea echilibrului. Tratamentul pentru picior plat presupune:

– utilizarea încălțămintei adecvate, cum ar fi pantofii cu suport pentru arcul piciorului;

Dureri în talpă? Posibile cauze și variante de tratament, Charmy

Cele mai citite articole

– exerciții de întindere și întărire a mușchilor piciorului și a gleznelor;

– purtarea unor dispozitive ortopedice;

– tratamente chirurgicale pentru corectarea structurii piciorului (în cazuri rare, atunci când piciorul plat provoacă dureri severe).

Bursita

Bursita reprezintă o afecțiune inflamatorie a burselor (saci umpluți cu lichid sinovial) situate în zonele de frecare sau presiune între oase, tendoane și mușchi. Bursita care implică bursele de la nivelul piciorului, cum ar fi bursita retrocalcaneală (în spatele călcâiului), poate contribui la apariția durerii în talpă. Tratamentul pentru bursita retrocalcaneală și alte forme de bursită la nivelul piciorului poate implica repaus, aplicarea gheții, medicamente antiinflamatoare și, în unele cazuri, purtarea unor talonete ortopedice. Fizioterapia poate fi, de asemenea, recomandată pentru a restabili mobilitatea și a reduce inflamația.

Tendinita tibială posterioară

Tendinita tibială posterioară reprezintă inflamația tendonului tibial posterior, un tendon situat în partea din spate a piciorului, care se extinde de la mușchii gambelor până la osul piciorului. Cauzele inflamației pot fi reprezentate de suprasolicitare, leziuni sau presiuni excesive și repetitive aplicate asupra tendonului. Tratamentul este unul adaptat situației individuale.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil