O importantă cauză a vizitelor în cabinetul medicului stomatolog, durerile de dinți și de măsele pot avea consecințe importante asupra sănătății orale și pot influența calitatea vieții unei persoane. Motivele posibile pentru apariția durerilor de dinți și de măsele variază de la probleme minore, precum consumul de alimente sau băuturi reci, până la probleme grave sau foarte grave, precum parodontoza sau cancerul oral. Controalele regulate la medicul stomatolog și o bună igienă orală pot ajuta la prevenirea majorității problemelor orale care determină apariția durerilor dentare.
Ce indică durerile de dinți și de măsele?
Există numeroase motive pentru apariția durerilor de dinți și de măsele, cele mai importante fiind infecțiile bacteriene, cariile dentare sau erupția molarilor de minte. În anumite cazuri, o durere de masea poate indica probleme grave de sănătate orală, inclusiv parodontoză sau cancer oral. Din acest motiv, pentru a reduce probabilitatea de progresie a unor potențiale afecțiuni grave, se recomandă întotdeauna vizitarea medicului stomatolog, la apariția oricăror dureri dentare persistente sau care nu cedează la administrarea medicamentelor analgezice.
Cariile dentare cauze și tratament
Cele mai citite articole
Apărute pe fondul uzurii smalțului, stratul exterior al dinților, cariile dentare pot produce dureri intense, astfel că necesită întotdeauna evaluare și tratament de specialitate. Cauza principală a cariei dentare o reprezintă depunerile de placă bacteriană care nu sunt îndepărtate la timp, prin periaj dentar. Tratamentul unei carii depinde de severitatea condiției și implică fluorizare dentară, plombarea dinților sau obturații de canal.
Parodontoză cauze și tratament
Considerată cea mai severă afecțiune gingivală, parodontoza poate determina creșterea sensibilității dentare și a riscului de infecții orale, asociate cu durerile de dinți. Printre parodontoza cauze se enumeră acumularea excesivă de placă bacteriană, favorizată de lipsa igienei orale, dereglări hormonale, diabet, alimentația bogată în carbohidrați, fumat sau de utilizarea anumitor alimente. Tratamentul parodontozei depinde de stadiul de evoluție al bolii și implică de regulă mai multe proceduri, precum detartraj, dezinfecție a pungilor parodontale, chiuretaje subgingivale, terapie cu laser, etc.
Cum pot fi prevenite durerile de măsea?
Menținerea unei bune sănătăți orale, prin periajul zilnic al dinților și vizite regulate la medicul stomatolog, reprezintă principala modalitate prin care pot fi prevenite afecțiunile orale și implicit durerile dentare. De asemenea, prevenirea durerilor dentare presupune și reducerea consumului alimentelor și a băuturilor acide sau bogate în carbohidrați, cât și utilizarea în timpul igienizării dentare a aței dentare și a apei de gură, folosite pentru eliminarea alimentelor din spațiile interdentare, respectiv pentru distrugerea tuturor bacteriilor patogene din cavitatea bucală.