Pompe dozare pentru ape curate, potabile

Autor: Charmy
Pompe dozare pentru ape curate, potabile, Charmy

Pretratarea apei potabile si livrarea sa centralizata catre consumatori este adesea definita ca una dintre marile realizari ale secolului trecut. Furnizarea de apa potabila pretratata in care toti agentii patogeni posibili au fost indepartati, este considerata a fi unul dintre factorii care impiedica raspandirea epidemiei. 

Cu toate acestea, se stie ca calitatea apei potabile depinde de sursa, echipamente, posibile accidente, dezastre naturale etc. Pentru a preveni patrunderea agentilor patogeni in apa potabila furnizata si pentru a asigura respectarea acesteia cu standardele sanitare si igienice, ai nevoie de pompe dozare, pentru ca apa sa fie supusa epurarii si dezinfectarii prealabile.

Pompe dozare si principiul lor de functionare

Pompele de dozare sunt adesea folosite pentru a asigura furnizarea cantitatii potrivite de substante chimice necesare, atat in ​​procesele de dezinfectie a apei, cat si in alte procese de tratare a apei, cum ar fi fluctuatiile, coagularea si indepartarea fosfatilor. 

Dupa cum este bine cunoscut, dozarea este procesul de transfer de doze specifice de lichide (sau substante chimice) si de injectare a acestora in anumite vase sau procese. 

Cele mai citite articole

Printre motivele pentru care pompele de dozare sunt solutia preferata, este capacitatea de a schimba cu usurinta cantitatea de substante chimice de dozare in functie de conditiile procesului. Acestea permit lucrul cu o gama larga de lichide corozive sau vascoase, precum si cu acizi, baze si solventi. 

Varietatea aplicatiilor determina si varietatea solutiilor de proiectare si a materialelor utilizate. Materialele utilizate in mod obisnuit pentru partea portabila a pompelor de dozare sunt plasticul, polimerii termoplastici sau otelul inoxidabil. EPDM, Viton, Teflon si Hypalon sunt utilizate in principal pentru etansarea pieselor pompelor. Ceea ce este special la aceste pompe este ca combina intr-un singur dispozitiv compact cele trei functii separate ale procesului de dozare – pompare, masurare si reglare. 

Dintre diferitele modele, pompele de dozare cu diafragma sunt cele mai utilizate in practica. Ele se caracterizeaza prin absenta scurgerilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca diafragma serveste ca etansare intre fluidul transportat si mediu. 

Pompele cu diafragma au doua supape – una pe partea de aspiratie si una pe partea de refulare. Principiul lor de functionare consta in aspirarea unui anumit volum de lichid prin supapa de aspiratie, care este pompat prin supapa de evacuare catre conducta de refulare atunci cand diafragma se deplaseaza inapoi.

Cele mai citite articole