Samoyed

Autor: Charmy
Rasa de caine Samoyed
Rasa de caine Samoyed
Rasa de caine Samoyed

Istoric si Origine Smoyed

Este o rasa originara din Siberia, numele rasei vine de la un trib numit Samoyed, undeva prin nordul Siberiei, cainii se foloseau pentru paza renilor si trasul de sanie.

Din parul lor, cazut la naparile se faceau haine groase. In secolul al 19-lea caini au ajuns in alte zone ale lumiii prin intermediul unor negustori de blanuri, in zilele noastre este folosit ca animal de companie.

Descriere si Personalitate Samoyed

Este o rasa de talie medi, foarte puternic si musculos. Are un corp mai mult lung decat intalt, un cap lat si un bot conic. Are urechi mici si rotunjite spre varf cu ochii distanti si de culoare inchisa.

Coada este lunga si stufoasa, curbata pe spate. In mod normal culoarea lor este alba, crem sau combinatie de alb-crem. In zona gatului are parul mai lung si poate forma un fel de coama.

Un caine cu toane, incapatanat si dominant, daca este bine dresat poate sa fie un caine prietenos, energetic si foarte inteligent. Este prietenos, bland si rabdator cu copii din familie. Daca este dresat poate fi prietenos cu toti oamenii, inclusiv si cu cei straini.

Blana ii trebuie pieptanata cat mai des mai ales in perioadele de naparlire pentru a indeparta parul mort, in rest in functie de cat par ii cade se poate indeparta cu o manusa de cauciuc.

Ii place foarte mult sa plece la plimbare, asadar este recomandat sa fie ingradita zona unde sta el. Sau usile inchise daca sta in casa cu familia.

Dresajul este putin mai complicat la aceasta rasa, fiind incapatanat si independent, dresajul trebuie sa inceapa de mic, sa fie un dresaj ferm, echilibrat si variat, se poate plictisti daca nu are activitate prea multe.

In anumite zone mai sunt folositi la vanat si paza renilor, inclusiv si trasul de sanie.

Alte Informatii referitoare la rasa Samoyed

  • Trebuie socializat cand este mic cu animelele din casa, pentru a nu avea probleme cand este mai mare, avand instincte de vanator, probleme pot aparea oricand;
  • Se simte excelent intr-o familie activa, o casa in aer liber ar fi perfecta pentru el;
  • Dresajul trebuie sa fie calm, multa rabdare, prietenos si o voce blanda pentru rezultate bune;
  • Ar prefera un mediu mai racoros, poate o zona de munte;
  • La maturitate poate ajunge la o greutate de 16-30 kg si o intaltime de 47-59 cm.