1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

8 semne ca ai putea suferi de o hernie de disc lombară

Autor: Charmy
8 semne ca ai putea suferi de o hernie de disc lombară, Charmy

Hernia de disc lombară este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate și ale durerilor de picioare (sciatică).

Cauzele apariției herniei de disc lombare

hernie de disc reprezintă o afecțiune a coloanei vertebrale, ce apare atunci când partea interioară a discului intervertebral, numită nucleul pulpos, iese prin stratul exterior al acestuia și se îndreaptă spre canalul spinal. Există 3 cauze principale pentru apariția herniei de disc lombare, și anume:

Degenerarea discului

  • Odată cu trecerea timpului sau ca urmare a uzurii excesive, inelul fibros se poate fractura mult mai ușor, ceea ce duce la ieșirea nucleului pulpos prin fisura formată. Această degenerare poate fi cauzată de stresul excesiv pus pe coloana vertebrală sau de îmbătrânire;

Traume sau accidentări

  • O leziune sau o traumă la nivelul coloanei vertebrale, cum ar fi o cădere sau o lovitură, poate cauza hernia de disc lombară;

Alți factori de risc

hernie de disc lombara poate apărea și din cauza altor factori cum ar fi obezitatea, sedentarismul, fumatul, sarcina și expunerea la vibrații sau la mișcări repetitive. Acești factori pot pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale și pot contribui la slăbirea inelului fibros și la apariția herniei de disc lombare.

Ce semne îți arată că poți suferi de hernie lombară

Cele mai citite articole

Gravitatea principalelor simptome ale herniei de disc lombare depinde de mărimea și tipul acesteia. Unii pacienți resimt doar un ușor disconfort atunci când fac exerciții fizice, în timp ce alții suferă de dureri severe. Cele mai tipice semne pot fi:

  • dureri în partea inferioară a spatelui, la nivelul feselor și al picioarelor, care apar de obicei pe o parte;
  • senzații anormale la nivelul șoldului, feselor sau piciorului (furnicături, arsuri, amorțeală etc.);
  • durere crescută atunci când se pune greutate pe partea inferioară a spatelui: mersul pe jos, statul jos, aplecarea, ridicarea de greutăți;
  • limitarea mișcărilor în partea inferioară a spatelui;
  • slăbiciune a mușchilor piciorului, dificultate în ridicarea degetelor;
  • postură proastă, aplecare, înclinare ușoară a corpului în partea dureroasă;
  • paloare sau roșeață a pielii în zona afectată (partea inferioară a spatelui, fese, coapse, partea inferioară a piciorului);
  • tulburări pelviene, etc.

Este important să consulți un medic dacă experimentezi dureri de spate sau alte simptome asociate cu hernia de disc lombară. Un medic poate oferi un diagnostic precis și un plan de tratament adecvat, care poate include medicamente, fizioterapie, injecții sau, în cazuri severe, intervenție chirurgicală.

Oricare dintre aceste semne ar trebui să te trimită în cabinetul medicului neurolog. Cu ajutor de specialitate afecţiunea poate fi tratată, iar viaţa poate decurge fără durere. Medicina a evoluat mult în ultimii ani, iar hernia de disc lombară poate fi tratată prin metode minim invazive, recuperarea ulterioară făcându-se rapid şi confortabil. 

Cele mai citite articole

Articole relevante

                          

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner