Care sunt efectele dezordinii asupra creierului uman?

Autor: Charmy
Care sunt efectele dezordinii asupra creierului uman?, Charmy

Cercetarile arata ca dezorganizarea si dezordinea au un efect cumulativ asupra creierului uman. Ordinea, curatenia si proiectarea vizuala a sarcinilor, ajuta creierul sa functioneze mai eficient si mai ales sa nu oboseasca. Dezordinea reduce capacitatea de concentrare si genereaza extenuare cognitiva. Acesta este unul dintre motivele pentru care tot mai multe firme din capitala sunt in cautare de servicii de curatenie in Bucuresti, bazandu-se pe ajutorul profesionistilor pentru a mentine mediul de lucru curat.

Ce spun studiile despre efectele dezordinii asupra creierului?

In 2011, cercetatorii in neurostiinte care foloseau imagistica prin rezonanta magnetica functionala si alte masuratori fiziologice au constatat ca eliminarea dezordinii din mediul de lucru a dus la o mai buna capacitate de focalizare si prelucrare a informatiilor, precum si la cresterea productivitatii.

Dezordinea poate face oamenii sa se simta stresati, anxiosi si deprimati. Cercetarile efectuate in Statele Unite in 2009, de exemplu, au constatat ca nivelurile hormonului de stres cortizol au fost mai mari la mamele care locuiau intr-un mediu dezordonat. Dezordinea de acasa poate conduce spre conflicte constante si la un raspuns de fuga, punand presiune pe resursele pe care organismul le pastreaza pentru supravietuire si la care nu apeleaza decat in situatii de criza.

Acest raspuns poate declansa modificari fizice si psihologice care afecteaza modul o persoana interactioneaza cu mediul, in care digera alimentele si chiar poate determina diabet de gradul 2, conform cercetarilor.

Cele mai citite articole

Dezordinea ar putea avea, de asemenea, implicatii in relatiile cu cei din jur. Un studiu realizat in 2016 in SUA, de exemplu, a constatat ca dezordinea a dus la faptul ca participantii au fost mai putin capabili sa interpreteze corect expresiile emotionale de pe fetele personajelor dintr-un film. Luand acest exemplu si mutandu-l la locul de munca, cei care lucreaza cu publicul pot avea probleme de relationare si de aceea, cand vine vorba de curatenie birouri, nu ar trebui sa se faca niciun compromis.

Dezordinea are efecte negative inclusiv asupra somnului. Oamenii care dorm in camere aglomerate sunt mai predispusi sa aiba probleme cu somnul. Aceste probleme vor fi trecute cu vederea la inceput, insa in timp vor avea efect asupra vietii in general.

De asemenea, s-a descoperit ca oamenii produc mai multi hormoni de stres atunci cand sunt inconjurati de dezordine, in timp ce anumite studii au facut o legatura intre dezordine si alegerile alimentare nepotrivite. Mediile dezorganizate si dezordonate i-au determinat pe participantii la un studiu sa manance mai multe gustari, consumand de doua ori mai multe prajituri decat participantii care lucrau si locuiau intr-un mediu organizat.

In cele din urma, persoanele cu case extrem de aglomerate au 77% mai multe sanse de a fi supraponderale. S-a constatat ca locuintele ingrijite sunt un predictor al sanatatii fizice. Participantii ale caror case erau mai curate erau mai activi si aveau o sanatate fizica mai buna, potrivit unui alt studiu.

Avand in vedere toate acestea, este lesne de inteles de ce majoritatea antreprenorilor fac contracte cu firmele de curatenie pentru a mentine birourile in stare impecabila.

Cele mai citite articole

Articole relevante