Ce inseamna wellness si care sunt beneficiile fizice si psihice asociate acestui concept?

Autor: Charmy
Ce inseamna wellness si care sunt beneficiile fizice si psihice asociate acestui concept?, Charmy

Termenul wellness desemneaza un proces activ prin care se face tranzitia la un stil de viata sanatos, definit de alegeri care privesc in egala masura sanatatea fizica si sanatatea mintala. Cuvantul “wellness” provine din contractia cuvintelor din engleza “well being” si “fitness”, devenind astfel o combinatie intre un stil de viata sanatos si bunastare emotionala.

Wellness – proces constient de imbunatatire a stilului de viata 

Unul dintre principiile wellness-ului este echilibrul intre alimentatie, miscare, relaxare si bunastare emotionala. Wellness-ul este un proces constient de lunga durata, care se concentreaza pe adoptarea unot obiceiuri sanatoase, care sa contribuie deopotriva la imbunatatirea starii fizice si starii emotionale.  

Wellness poate fi considerat un termen-umbrela, care inglobeaza activitati si alegeri prin care se pot obtine echilibrul si armonia interioara. Acest proces constient si dinamic spre o viata mai sanatoasa poate fi privit din doua perspective: pe de o parte, starea de bine este influentata de obiceiurile alimentare, de calitatea somnului si de nivelul de stres resimtit zilnic; pe de alta parte, starea de bine este la fel de puternic influentata de factori psihologici, intre care constientizarea impactului fiecarei alegeri, exprimarea emotiilor si respectul de sine.

In societatea moderna, o mare parte a populatiei nu reuseste sa isi aloce timp pentru a isi evalua si ulterior imbunatati stilul de viata. Un program de wellness devine solutia prin care sunt imbunatatite sanatatea fizica si sanatatea mintala, ca urmare a reducerii stresului si cunoasterii unui nivel superior de relaxare. Wellness nu inseamna doar lipsa unor boli si o stare de sanatate fizica impecabila, ci un intreg proces de regasire a echilibrului intre corp si minte. 

Relaxarea – criteriu esential pentru atingerea starii de bine

Cele mai citite articole

O modalitate eficienta prin care oricine se poate bucura de relaxare si de timp de calitate cu sine si pentru sine este aceea a vizitarii unui centru de wellness, unde au loc diferite activitati precum bai termale, masaj si alte tratamente. Programele de wellness pot consta intr-o sedinta petrecuta intr-un astfel de centru sau intr-un program de sedinte regulate.  

Motivul pentru care relaxarea este unul dintre pilonii care stau la baza atingerii “wellness-ului” este acela ca terapiile specifice acestui proces au rolul de a reduce considerabil stresul si anxietatea. Centrele de wellness se bazeaza pe servicii de imbunatatire si ingrijire a sanatatii si aspectului fizic, intr-un cadru placut si relaxant, astfel incat persoanele care participa la astfel de sedinte sa se simta confortabil.

Sanatatea si bunastarea emotionala trebuie sa primeze, iar beneficiile tratamentelor dintr-un centru de wellness nu se limiteaza la reducerea anxietatii si a stresului. Persoanele care dedica timp acestor activitati se vor bucura si de o imbunatatire a starii de sanatate. De exemplu, multi dintre cei care viziteaza un astfel de centru fac acest lucru ca terapie complementara in gestionarea unor dureri cronice. In aceste cazuri, se efectueaza tehnici speciale de masaj si miscari care sa contribuie la imbunatatirea tonusului muscular. 

Prin urmare, wellness poate fi definit ca procesul constient spre actiunile care contribuie la adoptarea unui stil de viata mai sanatos, la nivel fizic si emotional, intre sanatatea fizica si mintala existand o legatura incontestabila.  

Cele mai citite articole

Articole relevante