Marmita, un echipament gastronomic util în multe bucătării profesionale

Autor: Charmy
Marmita, un echipament gastronomic util în multe bucătării profesionale, Charmy

În multe bucătării profesionale se întâlnesc de la o vreme marmite de diferite dimensiuni.

Aceste echipamente gastronomice sunt folosite de către bucătari pentru a găti volume mari de produse lichide (supe, ciorbe, sosuri, creme etc.). Alimentarea cu apă se face printr-un robinet montat pe panoul superior, iar scoaterea preparatului gătit se poate realiza printr-un robinet aflat în partea de jos a panoului frontal.

Ele sunt utilizate în industria de procesare a alimentelor, pentru a efectua diferite procese în care este vorba de a transfera căldura sub formă indirectă sau direct în cuva de gătire (fierbere).

Acest tip de echipament se folosește în producția de diverse produse, precum ar fi: laptele condensat, sosurile, ciorbele etc. În plus, marmitele pot fi utilizate și în procese de pasteurizare lentă, precum și la gătirea propriu-zisă a alimentelor în cantități mari.

Marmita, un echipament gastronomic util în multe bucătării profesionale, Charmy

Cum funcționează o marmită? 

Marmitele se aseamănă mult cu tigăile basculante prin aceea că sunt utilaje de gătit multifuncționale.

Principala diferență dintre o marmită și o tigaie basculantă este înălțimea recipientului de gătire: în loc de cuva plată și mai puțin înaltă, marmita seamănă foarte mult cu o oală care are un sistem propriu de încălzire. 

În practică se întâlnesc: 

– marmite cu aburi;

– marmite pe gaz;

– marmite electrice (mai rar).

Foarte popular este acel tip de marmită care este construit dintr-o cameră de încălzire cunoscută și sub numele de “cămașă de abur” care înconjoară recipientul propriu-zis (oala) unde se află produsele alimentare ce se gătesc.

Încălzirea se face prin circularea aburului la o anumită presiune prin camera de încălzire, caz în care acești vapori de apă sunt alimentați de un cazan.

Când capacul este închis ermetic, presiunea din interiorul acestuia merge crescând pe măsură ce temperatura crește, această presiune în oală este cea care previne fierberea.

Există o supapă de siguranță la o presiune mai mare, care se deschide, atunci când temperatura este foarte ridicată, se activează automat lăsând excesul de presiune să iasă. 

Pașii de funcționare ai unei marmite cu abur: 

– producția de abur propriu-zisă;

Cele mai citite articole

– creșterea presiunii din interiorul echipamentului de gătit;

– gătitul rapid.

Deoarece este un echipament special HoReCa, instalarea acestuia trebuie să urmeze manualul de instrucțiuni, furnizat împreună cu produsul de către fabricant.

Marmita este așadar un soi de oală închisă, rotundă sau dreptunghiulară, potrivită pentru a găti sau fierbe mâncăruri din tot felul de produse alimentare. Este un echipament monobloc ce poate ține până la 400 de litri (în funcție de model), ușor de curățat și durabil.

Are un capac dublu care mărește gradul de izolare al vasului de gătit, un mecanism articulat și contrabalansat pentru o deschidere-închidere foarte ușoară.

Capacul potrivit aproape ca la binecunoscuta oală sub presiune reduce timpul de gătire și economisește costul energetic. 

Marmita pe gaz 

Pe piață, există mai multe modele de marmite pe gaz. Deși necesită un plus de atenție la conectare, se economisește timp și resurse pentru a garanta o hrană de calitate pentru clienții, iar investiția se poate amortiza extrem de rapid.

Încălzirea sa uniformă se împletește fericit cu securitatea la gătire. Nu apar pierderi de căldură în timpul procesului și nici nu contaminează alimentele.

Modelele de marmite pe gaz au arzătoare micro perforate robuste cu dispozitiv contra incendiilor pentru un plus de protecție la gătit.

Robinetul de scurgere de capacitate mare permite descărcarea ușoară a alimentelor sub formă lichidă sau cu un anume grad redus de vâscozitate (sosuri, creme).

Supapa de siguranță evită suprapresiunea aburului din mantă la acele modele de marmite la care încălzirea se face indirect.

Manometrul permite controlul corect al funcționării vasului.

Valva externă permite evacuarea manuală a excesului de aer acumulat în mantă în timpul fazei de încălzire.

La modelele pe gaz, datorită sistemului de aprindere, sporește confortul, iar utilizatorul poate urmări vizual starea de funcționare prin indicatoarele care sunt situate pe panoul frontal.

Vrei și tu să afli mai multe despre marmite și chiar să comanzi una? Ia legătura cu echipa TC Romania Crown Cool.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil