Top laptopuri pentru gaming în 2021

Autor: Charmy
Top laptopuri pentru gaming în 2021, Charmy

Piața laptopurilor pentru gaming a atins o valoare de 10, 96 de miliarde de dolari în 2020. Până în 2026, nivelul pe care îl va atinge această categorie de laptopuri este așteptat să ajungă la 17,82 de miliarde de dolari. Jocurile video pentru PC sunt depășite în acest moment de cererea pentru jocuri pe console, pe mobil (un segment din ce în ce mai popular printre jucătorii pe rețelele de socializare sunt jocurile de pacanele 777) și pe laptop.

Jucătorii își doresc că jocurile lor favorite să poate fi jucate atunci când vor, ceea ce înseamnă sisteme portabile din ce în ce mai performanțe. Astfel, alternativa cea mai bună (între staticul PC și mobilul cu un afișaj mult prea redus pentru un gamer) o reprezintă laptopurile pentru gaming. În 2021, producătorii de laptopuri pentru gaming sunt pregătiți să le ofere jucătorilor cele mai performante soluții de gaming de până acum.

Ce se întâmplă cu piața de gaming în viitor?

Jucătorii de jocuri video pe laptop se împart în trei categorii: casual, pasionați și profesioniști. Prima categorie numără un procent de 3,1 % în 2019 și se va menține la același nivel și în 2026. Ponderea cea mai importantă o ocupă gamerii pasionați – 62,5% în 2019. Procentul se va diminua până în 2026 ca urmare a “migrării” unei mici mici părți către categoria gamerilor profesioniști – 62,1%.

Astfel, dacă în 2019, procentul jucătorilor profesioniști pe laptop era de 18,7%, acesta va ajunge la 19,3% până în 2026. În privința generației de procesor, varianta i5 este folosită în acest moment de peste 36,2% dintre utilizatorii de laptopuri pentru gaming. Generația i7 este utilizată de 27,4%, în timp ce alte tipuri de procesoare (AMD și alții) reprezintă 18,7% din numărul utilizatorilor.

Până în 2026, numărul procesoarelor produse de alte companii decât Intel va atinge valoarea de 19,1%. Generația i7 va scădea până la 27,1%, în timp ce procesoarele din generația i5 vor avea o pondere de 36,2%. Printre motivele pentru care piața de laptopuri pentru gaming va crește în anii următori se numără influența în creștere a segmentului de e-sports, creșterea salariului mediu și îmbunătățirea configurațiilor laptopurilor pentru jocuri.

Cele mai citite articole

Care sunt cele mai bune laptopuri pentru gaming în 2021?

În momentul în care își alege viitorul laptop pentru jocuri, jucătorul are în vedere mai multe caracteristici. Cele mai importante sunt procesorul, memoria RAM, placa grafică, afișajul, placă de sunet, autonomia bateriei, numărul de porturi și spațiul de stocare. În anumite cazuri, jucătorii sunt interesați și de design, tastatura iluminată și de greutatea dispozitivului.

Pentru 2021 la categoria laptopurilor de gaming care merită atenția jucătorilor își anunță candidatura mai multe modele. Asus ROG Zephyrus dispune de procesor AMD Rayzen 7, placa grafică Nvidia GeForce, până la 32 GB memorie RAM și un spațiu de stocare de 512 GB sau 1TB. Reprezintă o alegere interesantă și prin prisma designului și a autonomiei bateriei.

Dell Alienware propune în acest an două laptopuri special concepute pentru gaming, la care piesa de rezistență este procesorul Intel din generația 9. Modelul M15 R3 a fost lansat în 2020, dar este atât de puternic încât reprezintă o alegere valabilă și în 2021. Placa video Nvidia Geforce RTX 2080 Super și memoria RAM DDR4 până la 32 GB se combină cu un afișaj OLED UHD cu o rezoluție de 3840×2160. Spațiul de stocare este de până la 4TB.

Varianta 2021 – M17 R4 păstrează caracteristicile principale ale modelului M15, placa video GeForce fiind RTX3080, iar afișajul având 17, 3 inci. Jucătorii care își doresc un model cu grafică 4K (deși este nevoie de tweaking pentru gaming) se pot orienta către Razer Blade Pro 17, un model la fel de puternic precum M17 R4. Spațiul de stocare este de numai 1TB, dar compensează pe partea de display.

Alte modele de laptop pentru gaming care pot fi luate în calcul pentru 2021 MSI GE66 Raider, Acer Nitro 5 și Asus ROG Strix Scar. Sunt de preferat variantele care dispun de un afișaj de 15-17 inci, memoria RAM de până la 32-64 GB, un spațiu de stocare SDD și tehnologie de conectare Thunderbolt 3. Printre alte elemente de care trebuie să se țină cont jucătorul pentru tipul de laptop de gaming ales se numără și tipul de răcire pentru dispozitiv.

De asemenea, numărul de porturi și intrări în laptop contează, mai ales că trebuie conectate multiple alte instrumente necesare jucătorului. Va fi nevoie de o tastatură adițională specială pentru gaming, mouse de gaming, boxe și un sistem de căști cu microfon. Echipat cu un laptop performant, orice jucător se poate bucura de o aventură de neuitat cu fiecare joc pe care îl încearcă.

Cele mai citite articole