Vrei un credit? Care sunt sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinești

Autor: Charmy
Vrei un credit? Care sunt sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinești, Charmy

Atunci când nu îți ajung banii sau când vrei să investești o sumă mai mare de bani, una dintre soluții este aceea de a apela la un credit. Totuși, înainte de a apela la o astfel de soluție este recomandat să te documentezi pentru a afla ce opțiuni ai și cum să prezinți un profil cât mai bun în fața creditorilor.

Verifică scorul FICO

Scorul FICO reprezintă un indice numeric cu ajutorul căruia este determinat gradul de risc pe care îl are o anumită persoană în ceea ce privește accesarea unui credit. Scorul FICO are în vedere o multitudine de factori, dintre care istoricul de plată a ratelor anterioare este cel mai important. 

Din acest motiv este foarte important ca ratele tale să fi fost plătite la timp, pentru ca istoricul să figureze fără întârzieri. Istoricul FICO se poate vedea pentru o perioadă limitată, adică pentru ultimii 4 ani. În situația în care nu ai accesat un credit în ultimii patru ani, ar trebui să știi că acest lucru poate contribui la obținerea unui scor FICO negativ. Soluția în acest caz este aceea de a accesa un credit pe o perioadă scurtă, cu o valoare mai mică, de care să ai grijă în ceea ce privește plata ratelor. 

Calculează-ți vechimea

Unul dintre aspectele importante este și vechimea în muncă, dar și continuitatea. Cele mai multe bănci îți vor cere să ai minim 1 an de vechime neîntreruptă la ultimul loc de muncă, acest lucru garantând de fapt pentru stabilitatea job-ului. 

Băncile pot verifica cu ușurință aceste aspecte așadar va trebui să declari doar perioadele asimilate reale. Vei observa că băncile vor face și verificarea la ANAF, pentru a vedea dacă angajatorul plătește contribuțiile conform perioadelor de lucru declarate.

Plata unui avans (dacă este cazul)

Cele mai citite articole

În funcție de tipul împrumutului, va trebui să ai în vedere și pregătirea unui avans. Avansul este necesar în cazul creditelor imobiliare și ipotecare, iar el variază în funcție de bancă, de la 10 la 20%.

Stabilirea codebitorilor

Codebitorii reprezintă persoanele care pot participa la calcularea venitului cumulat, în vederea acordării unui credit. Soțul sau soția, părinții sau alte rude care locuiesc în gospodărie pot participa la calculul veniturilor. 

Un credit te poate ajuta să depășești unele momente dificile din punct de vedere financiar. Totuși, ar trebui să te pregătești și pentru situația în care creditul îți va fi respins. Dacă ai nevoie de bani, poți apela și la alte soluții, cum ar fi un credit online rapid pe card. Un astfel de credit are o aprobare mai rapidă și condițiile sunt mai avantajoase. 

Este important să alegi o instituție bancară de încredere, care oferă condiții corecte de creditare. Astfel, dacă ai nevoie de un credit nevoi personale online poți compara condițiile de creditare ale instituțiilor, pentru a alege creditul potrivit pentru tine. 

În același timp respectă criteriile de creditare, având grijă să ai vechimea necesară și un comportament adecvat din punct de vedere financiar și al plății ratelor. 

Cele mai citite articole

Articole relevante