20 Curiozitati despre Turci

Autor: Charmy

Originea Turcilor

Cu o istorie care se intinde pe mii de ani, turcii sunt o populatie etno-lingvistica a carei origine se afla in Asia Centrala, mai exact in regiunile din jurul Muntilor Altai. Turcii sunt cunoscuti ca facand parte dintr-un mare grup de popoare turcice, care au migrat treptat spre vest, ajungand in Anatolia in secolele XI-XII timpul Imperiului Selgiucid si mai tarziu in timpul expansiunii otomane.

Imperiul Otoman

Unul dintre cele mai influente si indelungate imperii din istoria lumii, Imperiul Otoman a fost fondat la sfarsitul secolului XIII de Osman I si a continuat sa existe pana la inceputul secolului XX. Acest imperiu a avut un rol crucial in configurarea politica si culturala a Europei, Asiei si Africii, ajungand la apogeul puterii sale in secolul XVI sub conducerea sultanului Suleiman Magnificul.

Cultura si Traditiile Turcesti

Cele mai citite articole

Cultura turca este un amestec fascinant de elemente traditionale turcice combinate cu influente grecesti, persane, arabe si europene. De la muzica tradițională, cum ar fi muzica clasica otomana si folkul turcesc, pana la dansuri traditionale si vestimentatia colorata, turcii si-au pastrat un spirit cultural unic. O alta componenta esentiala a culturii turcesti este gastronomia, care include delicatese cum ar fi kebabul, baklava, meze si bineinteles, celebrul ceai turcesc si cafeaua.

Limba Turca

Limba turca face parte din familia limbilor turcice si este vorbita de aproximativ 70 de milioane de persoane ca limba materna. Este cunoscuta pentru structura sa aglutinanta si pentru utilizarea extensiva a sufixelor. Turca a trecut printr-o reforma semnificativa in anii 1920 sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk, partea din reformele sale culturale vizand modernizarea si secularizarea statului turc, inclusiv schimbarea scrierii din alfabetul arabic in alfabetul latin.

Importanta Geopolitica a Turciei

Turcia este situata la intersectia dintre Europa si Asia, avand frontiere cu opt tari si acces la trei mari corpuri de apa: Marea Neagra, Marea Mediterana si Marea Egee. Aceasta pozitie strategica a facut din Turcia un actor cheie pe scena geopolitica internationala, un punct de tranzit pentru conductele de energie si o punte intre culturile estice si vestice. In plus, Turcia este membru fondator al Natiunilor Unite, partea a NATO si un candidat la aderarea la Uniunea Europeana.

Cele mai citite articole