30 Curiozitati despre Canada

Autor: Charmy

Introducere la frumusetile Canadei

Canada este al doilea stat ca marime din lume si ofera o diversitate impresionanta de peisaje, culturi si experiente. Acesta tara vasta, situata in partea de nord a continentului american, se mandreste cu un patrimoniu natural si cultural bogat, care fascineaza milioane de turisti anual. Iata 30 de curiozitati despre Canada care iti vor arata de ce aceasta destinatie este atat de speciala.

Geografie si natura

1. Canada are cea mai lunga linie de coasta din lume, intinzandu-se pe peste 202.080 de kilometri. Acest lucru se datoreaza numeroaselor sale insule si golfuri.

2. Tara este cunoscuta pentru numeroasele sale lacuri – de fapt, contine aproximativ 60% din toate lacurile naturale de pe glob. Lacul Superior, unul dintre Marile Lacuri, este considerat cel mai mare lac de apa dulce din lume dupa suprafata.

3. Canada este acasa la aproximativ 2.000 de ghetari, care acopera aproximativ 100.000 kilometri patrati. Campul de Gheata Columbia este cel mai mare din Rocky Mountains canadiene.

4. Parcul National Banff, infiintat in 1885, este cel mai vechi parc national din Canada si al treilea din lume. Acesta gazduieste peisaje montane spectaculoase, lacuri turcoaz si diverse specii de fauna.

5. Aurora Boreala este o atractie majora in Canada, cu provinciile Yukon, Northern Saskatchewan si Newfoundland si Labrador fiind locuri ideale pentru a observa acest fenomen natural incredibil.

Cultura si patrimoniu

6. Canada este o tara oficial bilingva, engleza si franceza fiind limbile oficiale la nivel federal. Aceasta reflecta patrimoniul colonial britanic si francez al tarii.

7. Sportul national de iarna al Canadei este hocheiul pe gheata, iar lacrosse este sportul national de vara. Hocheiul este o parte integranta a culturii canadiene, cu echipe din intreaga tara care concureaza la nivel profesional in NHL.

8. Festivalul de Jazz de la Montreal este unul dintre cele mai mari festivaluri de jazz din lume, atragand artisti si spectatori din toate colturile globului.

9. Sirul Alexander Graham Bell, cel care a inventat telefonul, a trait o mare parte din viata sa in Canada, la Baddeck, Nova Scotia, unde acum se afla un muzeu dedicat muncii sale.

10. Poutine, un fel de mancare a carui origine este atribuita provinciei Quebec, este unul dintre cele mai renumite si indragite preparate canadiene. Acesta consta din cartofi prajiti, branza curd si sos de carne.

Economie si societate

11. Canada este unul dintre cei mai mari producatori de sirop de artar din lume, Quebec producand aproximativ 70% din totalul global.

12. Industria filmului este semnificativa in Canada, cu orase precum Vancouver si Toronto care servesc drept locatii principale pentru filmarile multor productii de la Hollywood.

13. Moneda oficiala a Canadei este dolarul canadian, iar bancnota de 100 de dolari canadieni este singura din lume care este parfumata cu miros de sirop de artar.

14. Canada are cea mai mare rezerva de uraniu din lume si este unul dintre principalii furnizori globali ai acestui metal vital.

Cele mai citite articole

15. Tara este cunoscuta pentru politica sa de imigratie prietenoasa, avand una dintre cele mai mari rate de naturalizare din lume. Aproximativ 20% din populatia Canadei este nascuta in strainatate.

Inovatii si descoperiri

16. Insulina, care este vitala pentru tratamentul diabetului, a fost descoperita de chirurgii canadieni Frederick Banting si Charles Best in 1921. Aceasta descoperire a fost una dintre cele mai importante in medicina secolului XX.

17. Bratul robotic Canadarm, dezvoltat de Canada pentru NASA, a fost un instrument crucial in constructia si intretinerea Statiei Spatiale Internationale.

18. Canada este lider in tehnologia de captare si stocare a carbonului, avand ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si combaterea schimbarilor climatice.

19. Blackberry, cunoscut anterior ca Research In Motion (RIM), este o companie canadiana care a revolutionat industria telecomunicatiilor cu lansarea unuia dintre primele smartphone-uri pe piata.

20. Canada este, de asemenea, pioniera in tehnicile de animatie computerizata, cu multe studiouri canadiene care produc efecte vizuale si animatii pentru filme si seriale de televiziune de top mondial.

Curiozitati si recorduri

21. Canada detine recordul pentru cea mai mica inchisoare din lume, in Rodney, Ontario, care are numai doua celule.

22. Provincia Quebec produce mai mult de 1.000 de tipuri de branza, ceea ce este remarcabil pentru diversitatea sa.

23. Snag, un mic sat din Yukon, a inregistrat cea mai scazuta temperatura din America de Nord: -63 grade Celsius in 1947.

24. Horseshoe Falls, parte a Cataractelor Niagara, este cea mai puternica cascada din America de Nord in ceea ce priveste volumul de apa care trece prin ea.

25. Mall-ul West Edmonton in Alberta a fost candva cel mai mare centru comercial din lume si continua sa fie cel mai mare din America de Nord.

26. "The Great Trail" (Marele Traseu), cunoscut anterior ca Trans Canada Trail, este cel mai lung traseu recreativ din lume, intinzandu-se pe peste 24.000 de kilometri.

27. Canada are propriul desert – Desertul Osoyoos in Columbia Britanica, care este cel mai cald si mai arid loc din Canada.

28. Lacul Manitou din Saskatchewan este unul dintre putinele lacuri de apa salina din lume care este mai sarat decat oceanul.

29. In 2010, Vancouver a gazduit Jocurile Olimpice de Iarna, facand din Canada prima tara care a gazduit Jocurile Olimpice de iarna de doua ori (prima data fiind la Calgary in 1988).

30. Curiozitatea finala, dar nu cea din urma, este ca Canada este recunoscuta pentru politețea locuitorilor sai, "Sorry" fiind probabil cel mai des folosit cuvant in conversatiile cotidiene.

Cele mai citite articole