Evenimente dedicate Zilei Culturii Nationale

Autor: Charmy

Evenimente dedicate Zilei Culturii Nationale, Charmy

Ziua Culturii Nationale, sarbatorita pe 15 ianuarie, iua de nastere a poetului Mihai Eminescu, va fi marcata printr-o serie de evenimente atat in tara cat si in strainatate.

Spectacolul de lieduri, arii si duete din operete romanesti „La steaua care-a rasarit” va fi prezentat de Ziua Culturii Nationale, pe 15 ianuarie, de Teatrul National de Opereta si Musical „Ion Dacian”, la Sala Mica a Palatului National al Copiilor.

Potrivit institutiei teatrale, citata de Agerpres, evenimentul este gandit ca un omagiu adus muzicii romanesti culte. Programul spectacolului propune compozitii originale, dar si cantece populare culese si prelucrate de compozitori romani cunoscuti.

Din program fac parte opere semnate de Ciprian Porumbescu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Dragoi, Eduard Caudella, Aurel Eliade, Alfred Alessandrescu, Gherase Dendrino, Nicolae Bretan.

Solisti vor fi Bianca Ionescu-Ballo, Andrei Plesca, Gabriela Daha, Marius Mitrofan, Amelia Antoniu, Bogdan Lupea, George Ionut Virban, Valentino Tiron.

Biletele pot fi achizitionate online, pe www.startickets.ro si in reteaua de magazine Startickets.ro.

 

Ziua Culturii Nationale sarbatorita peste hotare

In intampinarea Zilei Culturii Nationale (15 ianuarie), ICR New York organizeaza evenimentul „Romanian Literature as World Literature” („Literatura romana ca literatura a lumii”), in data de vineri, 5 ianuarie 2018, de la ora 19.00, la sediul sau din New York.

Evenimentul consta in prezentarea cartii cu acelasi titlu – o antologie publicata recent (decembrie 2017) de Bloomsbury Publishing, una dintre cele mai prestigioase edituri din Statele Unite (cu sedii la New York, Londra, Oxford, New Delhi si Sydney), la sectiunea carte academica.

Volumul este coordonat de trei apreciati istorici si critici literari – acad. Mircea Martin, prof. dr. Christian Moraru (University of North Carolina, Greensboro, NC) si prof. dr. Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga”, din Sibiu) – si reuneste 15 studii academice, semnate de nume reprezentative pentru critica romaneasca actuala, intre care Carmen Musat, Caius Dobrescu, Paul Cernat, Bogdan Stefanescu, Mircea A. Diaconu, Doris Mironescu, Mihaela Ursa, Alex Goldis, Mihai Iovanel.

Antologia isi propune sa acopere cele mai relevante aspecte privind situarea literaturii romane in context mondial. In acest sens, publicarea cartii reprezinta o premiera absoluta si o excelenta „carte de vizita” pentru a prezenta literatura romana cititorilor straini, indeosebi americani, in conditiile in care volumul, desi de orientare academica, este scris intr-un limbaj clar si accesibil publicului larg.

Invitatii speciali ai evenimentului sunt doi dintre coordonatorii volumului, profesorii Christian Moraru si Andrei Terian. Cei doi distinsi oaspeti vor prezenta cartea „Romanian Literature as World Literature” in contextul mai larg al literaturii si culturii romane recente. Evenimentul se va desfasura sub forma unei mese-rotunde, la finalul careia va avea loc o sesiune de intrebari si raspunsuri, cu participarea publicului.

Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv, in colaborare cu Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, organizeaza un eveniment literar de exceptie dedicat marelui poet national al Romaniei, Mihai Eminescu, sub egida Zilei Culturii Nationale. Evenimentul, in limba romana, va avea loc, joi, 11 ianuarie 2018, ora 17:00 la sediul ICR Tel Aviv.

Ion Cristofor, scriitor si critic literar: „Eminescu in Transilvania”, despre opera ”omului deplin al culturii romanesti” si legaturile lui profunde cu Transilvania in contextul aniversarii Marii Uniri.

Va avea loc un recital de poezie in limbile romana, ebraica si idis in care vor fi lecturate creatii literare semnate de Mihai Eminescu, precum si poezii semnate de Ion Cristofor.
Prelegerea „Despre Eminescu in limba ebraica si limba idis” sustinuta de prof. Lucian Zeev Herscovici

Totodata va avea loc lansarea celor mai noi volume semnate de scriitori israelieni de origine romana: „Dragoste in amurg” de Ada Shaulov Enghelberg (prezinta: Magdalena Bratescu), „Dadu” de Adina Rosenkranz Herscovici (prezinta: Prof. Lucian Zeev Herscovici), „O inghetata cu gust amar” si „Autobuzul de noapte” de Madeleine Davidsohn (prezinta: Etgard Bitel), „O vizita in Palestina” si „O viata in intrebari si raspunsuri” de G.Mosari (prezinta: Tesu Solomovici).

Programul muzical al serii va fi sustinut de elevii Scolii de Muzica Akadma din Ashdod.

 

Sursa: Hotnews.ro