Varicele – cauze, simptome, tratament

Autor: Charmy

Varicele – cauze, simptome, tratament, Charmy

Varicele sau venele varicoase reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale venelor care afecteaza populatia planetei, deopotriva femei si barbati. Acestea apar cand circulatia este deficitara, reprezentand dilatarea, elongarea si torsiunea patologica si permanenta a venelor.

Conform medicilor, orice vena poate deveni varicoasa, insa cel mai adesea se intalnesc la nivelul membrelor inferioare, in zona coapselor, in partea posterioara a genunchilor si pe muschii gambelor. Cel mai adesea, acestea se intalnesc la nivelul picioarelor, iar femeile sunt mai predispuse la aceasta afectiune.

Simptomele varicelor

Debutul afectiunii este, de obicei, lent, cu amorteli si senzatie de greutate a picioarelor. Acestea se accentueaza odata cu statul in picioare prea mult timp sau asezat pe scaun, si dispar sau se atenueaza in pozitie culcat, cu picioarele usor ridicate.

In general, varicele nu provoaca durere, ci la inceput sunt doar inestetice si creeaza disconfort, insa cu timpul se pot tranforma in complicatii grave precum ulcerul varicos. De asemenea, zona inflamata poate dezvolta cheaguri de sange care pot duce la tromboze.

Cauzele aparitiei varicelor

Printre factorii care pot declansa varicele se numara:

  • stil de viata sedentar;
  • o alimentatie saraca in fibre;
  • greutate supraponderala;
  • factori ereditari;
  • imbatranirea organismului;
  • menopauza etc.

Predispozitia genetica (factorii ereditari) determina slabiciunea peretelui venos si a valvelor (riscul relativ este de 2:1 daca unul dintre parinti prezinta varice). Varsta este un factor care duce la pierderea din elasticitatea vaselor sanguine, iar valvele se slabesc permitand sangelui, care ar trebui sa se indrepte spre inima, sa se intoarca spre picior. Fenomenele se accentuaza cu cat se inainteaza in varsta. Sedentarismul, greutatea peste limita normala, constipatia cronica favorizeaza aparitia varicelor.

Diagnosticarea varicelor

Medicul poate diagnostica varicele sau boala venoasa cronica prin examinarea fizica a persoanei si alte investigatii. Examinarea fizica presupune examinarea membrului sau membrelor afectate, cu pacientul stand in picioare (pentru a vedea daca exista umflaturi) sau in pozitie sezanda.

Ecografia Doppler este o metoda neinvaziva pentru a vedea daca exista o insuficienta valvulara, dar nu permite aprecierea severitatii acesteia. Flebografia este doar uneori recomandata, se realizeaza cu pacientul in pozitie ortostatica (adica in picioare). Varicografia presupune injectarea de substanta de contrast la nivelul varicelor, ce permite vizualizarea traiectului venelor modificate varicos si eventual evidentierea „sursei” acestora. Poate fi combinata cu flebografia.

Tratamentul varicelor

Intotdeauna este de preferat prevenirea aparitiei varicelor. In timp, varicele se pot agrava chiar daca se schimba sau se imbunateste modul de viata. Desi au un aspect neplacut mai ales pentru femei, de regula nu cauzeaza probleme medicale majore.

Un tratament varice corespunzator vizeaza inlaturarea cauzei care a dus la formarea acestora. In formele moderate, se recomanda ciorapii compresivi care creeaza presiune astfel incat sa imbunatateasca circulatia sanguina.

Terapia cu laser se aplica pentru venele varicoase de tip panza de paianjen sau cele foarte mici. Operatia cu laser presupune trimiterea unor fascicule de laser pe regiunea afectata. In timp, varicele se estompeaza si dispar. Nu implica incizii.