Shih Tzu

Autor: Charmy
Rasa de caine Shih Tzu
Rasa de caine Shih Tzu
Rasa de caine Shih Tzu

Istoric si Origine Shih Tzu

Rasa originara din China, face parte din rasa Lhasa Apso. Istoria rasei este putin neclara, mai ales ca preotii budisti din Tibet aveam mereu discutii religioase despre faptul ca aceasta rasa se aseamana cu un leu, animal sfant la ei, de aici si numele de shih tzu, care inseamna leu in limba chineza.

Era facut cadou imparatilor chinezi si era crescut doar de familii regale, din aceasta cauza multi caini au fost omorati in timpul Revoltei Chinezesti.

Descriere si Personalitate Shih Tzu

Este o rasa de talie mica, destul de puternic si bine echilibrat, are un cap rotund si mare fata de corp. Are un par bogat, fiind foarte lung ii poate creste si pe nas, poate avea si mustati, parul este atat de des incat pare ca se uneste cu cel de pe gat.

Ochii ii are mari si rotunzi, de o culoare inchisa si cu urechi mari si lipite de cap, cu o coada foarte bogata cu par o poarta durect rulata deasupra spatelui, o blana dubla cu par lung, foarte des si ondulat.

Are o personalitate vesela, fiind un caine inteligent, activ si alert. Poate avea si momente de incapatanare, se imprieteneste cu toata lumea si poate sa fie devotat si afectuos cu stapanul, prietenos cu familia si sociabil cu copiii.

Daca e putin vigilent cu strainii, dar se intelege bine cu alti caini si animale din casa. Se simte foarte bine intr-un apartament cu un stapan iubitor, are un nivel scazut de activitate, fiind bune si plimbarile scurte.

Are nevoie de un dresaj consecvet si cu rabdare, fara sa ii fie grabita nicio actiune.

Alte Informatii referitoare la rasa Shih Tzu

  • Blana are nevoie de ingrijire si periaj zilnic, pentru a nu incalci firele de par;
  • Parul excesiv se poate strange intr-o clema, pentru protejarea ochilor;
  • Ochii sunt foarte sensibili, este necesar mentinuti curati, eventual cumpararea unor picaturi speciale;
  • Urechile trebuie verificate regulat si mentinute curate;
  • Cainele se poate tunde la 2 luni de zile;
  • Parul se poate pieptana pentru a lasa in mijlocul spatelui o carare;
  • La maturitate poate sa ajunga la o greutate de 4-7 kg si o intaltime de 20-27 cm