In ce consta evaluarea pentru impozitare? Iata informatiile esentiale pe care trebuie sa le cunosti in anul 2022!

Autor: Charmy
In ce consta evaluarea pentru impozitare? Iata informatiile esentiale pe care trebuie sa le cunosti in anul 2022!, Charmy

Atunci cand vine vorba de domeniul afacerilor imobiliare, exista anumite aspecte pe care oricare afacerist de succes trebuie sa le ia la cunostinta pentru a-si putea desfasura activitatea si, implicit, pentru a putea obtine profit pe termen lung. Plecand de la aceasta premisa, fiecare investitor in imobiliare va trebui sa inteleaga in ce consta procesul de evaluare pentru impozitare, un factor cu mare importanta atunci cand vine vorba de venitul net rezultat.

In ce consta evaluarea pentru impozitare?

Acest procedeu este utilizat pentru a stabili valoarea impozabila detinuta de catre fiecare cladire in parte, evaluarea fiind necesara atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice. Conform legislatiei in rigoare, procesul trebuie sa fie realizat pentru urmatoarele tipuri de proprietati:

  • spatii rezidentiale;
  • centre comerciale;
  • birouri;
  • cladiri utilizate cu scop industrial;
  • oricare tip de cladire utilizata cu scopul de a adaposti oameni, animale, produse, materiale, echipamente sau aparatura.

Cele mai citite articole

Odata cu anul 2015, procedeul a cunoscut anumite schimbari considerabile, in prezent nemaitinandu-se cont de valoarea justa a cladirilor, ci de valoarea impozabila a acestora, stabilita in functie de informatiile regasite in GEV 500 – Determinarea Valorii Impozabile. Intregul proces va fi realizat de catre un evaluator autorizat, acesta avand atributiile necesare pentru a putea determina valorea impozabila a fiecarei cladiri in parte, aici tinandu-se cont de reglementarile legislative in rigoare.

De ce este necesara evaluarea pentru impozitare?

Dupa cum a fost evidentiat in subcapitolul anterior, evaluarea pentru impozitare serveste ca baza in determinarea cotelor de impozit pentru proprietatile detinute de catre persoane fizice sau juridice, pe care consiliul local trebuie sa le stabileasca de la an la an. Dupa incheierea procesului, evaluatorul va intocmi un raport oficial pe care proprietarul va trebui sa-l pastreze la indemana, in functie de acest document urmand sa fie aplicate cotele de impozitare alese de catre autoritati. Conform informatiilor de specialitate, cota poate ajunge sa varieze in functie de fiecare localitate in parte, in cazul unui centru comercial procentul situandu-se, de regula, intre 0,8% si 2% din valoarea impozabila.

In concluzie, acestea sunt principalele informatii care trebuie luate la cunostinta atunci cand vine vorba de evaluare pentru impozitare.

Cele mai citite articole