Despre anemie am mai vorbit si in alte articole, iar azi vreau sa ne concentram asupra unor remedii naturale. Femeile se confrunta adesea cu anemia si de aceea ele trebuie sa fie cat mai precaute ca sa isi asigure necesarul de minerale, fier si vitamine din alimentatie. Femeile pot trece prin diverse etape in viata lor care le pot afecta. De la menstruatia lunara, pana la perioada de sarcina, momentul nasterii, alaptarea sau menopauza. Tocmai de aceea femeile sunt mai predispuse la anemie decat barbatii.
Pentru anemie sunt indicate legume precum spanacul, urzicile sau stevia. Cel mai bine este sa se profite la maxim de fructele si legumele de sezon pentru ca ele au cea mai mare incarcatura de elemente nutritive si sunt proaspete.
Urzicile
Pentru anemie urzicile sunt excelente. Ele contin multe minerale si vitamine: fier, magneziu, calciu, potasiu, siliciu, fosfati, vitamina A, B, C, K, acid folic, etc. Gratie continutului de fier, vitamina C, clorofile si xantofile, urzicile accelereaza hematopoeza si sunt recomandate in anemia cu deficit de hemoglobina si eritrocite.
Spanacul
Inca de mici stim ca spanacul este foarte sanatos si el ne ajuta la remineralizarea corpului. Este bogat in vitamina A, B, C si potasiu, calciu, sodiu, fosfor si fier. Spanacul este recomandat celor care au anemie, cat si persoanelor care au suferit vreo hemoragie sau se afla in stare de convalescenta. Pe langa mineralele si vitaminele de mai sus, spanacul mai contine cateva elemente ce lupta impotriva anemiei: protidele, clorofilele si spinacinele (arginina impreuna cu lysina).
Sfecla rosie
Pentru anemie o prietena foarte buna este sfecla, fie cruda, fie coapta. Este excelenta intr-o salata, are o mare putere de remineralizare a organismului si ne ofera energie. Ea ajuta la formarea celulelor rosii.
Verdeturi si legume verzi
Printre legumele benefice in anemie se numara si verdeturile, salatele si orice legume cu frunze verzi, mazarea, fasolea, ceapa verde, usturoiul. Pentru un aport cat mai bun de vitamine si minerale consuma cel putin o salata de cruditati in fiecare zi. Poti pune frunze crude de spanac si astfel iti asiguri o parte din necesarul de fier. Cand consumi mancare de spanac ea nu mai are aceleasi proprietati ca spanacul crud, fiind pregatita termic, insa este o optiune buna, mai ales daca o mananci alaturi de o salata proaspata.
Fructe anti-anemie
Printre cele mai recomandate fructe impotriva anemiei se numara strugurii inchisi la culoare, bananele, capsunile, fructele de goji, rodiile, murele, coacazele, afinele, stafidele, prunele, etc. Sa nu uitam de seminte si nuci, mai ales migdale, dar neaparat hidratate inainte de a fi mancate.
Soia
Pentru iubitorii de soia e bine de stiut ca atat boabele, cat si laptele de soia, sunt utile in caz de anemie. Soia contine fier si este o sursa buna de proteine.
Miere si vin
Desi vinul nu este tocmai o recomandare, totusi, in combinatie cu miere poate avea un efect pozitiv. Se poate face un amestec de vin rosu cu miere, in cantitati egale. Se lasa intr-un recipient de sticla pentru 72 de ore. Se mai agita recipientul de 2-3 ori pe zi. Se bea cate un pahar inainte de fiecare masa, cu circa 30-60 de minute inainte de a manca.
Ficat, carne rosie, oua
Pentru consumatorii de carne care au anemie e recomandat ficatul si carnea rosie. De asemenea sunt bune si pestele sau ouale, in special galbenusurile.
Contraindicatii
Persoanele anemice e bine sa se abtina de la cafea, bauturile care contin cola, sursele de cacao, ceai sau vin. Daca nu este posibil acest lucru, atunci e necesar ca cel putin in timpul meselor acestea sa nu fie consumate alaturi de mancare deoarece pot influenta negativ absorbtia fierului.