Folclorul românesc reprezintă o inspirație pentru amenajările interioare chiar și în prezent. Există o varietate de decorațiuni care reușesc să îmbine armonios stilul tradițional românesc cu cel modern, care pot fi incluse în amenajarea locuințelor, a caselor de vacanță sau chiar în decorarea restaurantelor.
Într-un magazin tapet București, stilul tradițional a condus la dezvoltarea unei colecții cu totul specială. Creațiile îmbină cu măiestrie elementele care ne-au consacrat ca și popor, cu cele mai moderne opțiuni de decorare. Tapetul în sine are capacitatea de a schimba în totalitate orice decor, însă modele din colecția inspirată din stilul tradițional românesc au un impact mai puternic și sunt de-a dreptul impresionante.
Stilul tradițional românesc promovează relația poporului cu mediul care ne înconjoară. Este presărat cu simboluri și semnificații religioase și este plin de farmec. Tapetul cu motive românești este colorat și surprinde într-o manieră unică forme geometrice, siluete umane, frunze sau chiar animale. Este unic, emană energie pozitivă, este o bună sursă de inspirație și un punct de referință pentru decorul caselor.
Cum să introduci tapetul în stilul tradițional?
În casele tradiționale, pereții sunt acoperiți cu țesături lucrate manual. Fiindcă nu mai reprezintă o opțiune în zilele de astăzi, tapetul cu motive românești poate completa cu succes decorul tradițional.
Este ușor de aplicat, datorită motivelor se potrivește cu restul elementelor de decor și într-o oarecare măsură este mult mai practic. Țesăturile lucrate manual acaparează mai mult praf, sunt greu de întreținut și pot părea nepotrivite pentru finisajele actuale. Înlocuindu-le cu tapet în stil tradițional românesc, toate aceste inconveniențe sunt înlăturate în mod optim.
Deși este un element modern de decor, tapetul cu motive românești se poate introduce în orice casă amenajată în stil tradițional.
Dacă ideea de a-ți decora locuința în stil tradițional îți surâde, iată câteva sugestii pentru amenajare:
- Optează pentru elemente de lemn în nuanțe deschise;
- Alege materiale textile pe post de decorațiuni;
- Aplică pe cel puțin un perete tapet în stil tradițional românesc;
- Optează pentru o paletă cromatică cât mai colorată.
- Fii inspirat în alegerea decorațiunilor. Sunt recomandate obiectele de artă, cele bisericești și cele realizate din materiale naturale.
Integrarea tapetului cu motive românești în alte stiluri de amenajare
Tapetul cu motive românești poate fi integrat în diverse stiluri de amenajare. Chiar dacă pare mai potrivit în amenajările tradiționale, poate avea un efect special și în decorurile moderne, minimaliste, contemporane, boeme sau vintage.
Se îmbină chiar foarte bine cu materialele naturale, cu obiectele de artă și cu cele artizanale. De altfel, un accent diferit într-un cadru minimalist poate contribui la crearea unei atmosfere confortabile și, în același timp, liniștitoare.
Pentru a îmbina într-o manieră cât mai potrivită stilurile, se recomandă o paleta cromatică caldă, precum toate nuanțele naturale de lemn, albul sau griul deschis. Tapetul viu colorat integrat într-un decor pastelat devine un element de efect special, ce reușește să aducă încăperilor o nouă vibrație.
De asemenea, pentru a obține un echilibru între stilul tradițional și cel modern, se recomandă mobilierul cu finisaje drepte, liniile ușor curbate și mai puțin ornamentate.
Iluminatul într-un astfel de decor trebuie să genereze o ambianță cât mai prietenoasă și călduroasă. Pot fi folosite lămpi de podea, candelabre moderne sau pendule clasice pentru zonele de servit masa.
Fiindcă tapetul cu motive tradiționale este deja o piesă de impact datorită complexității modelelor, accentul pentru restul decorațiunilor trebuie pus pe simplitate. Totuși, decorul se poate completa cu textile unicolore, cu plante naturale și cu obiecte de artă.
Integrarea tapetului cu motive românești în alte stiluri de amenajare este o opțiune chiar potrivită pentru cei cărora le place să experimenteze noi abordări. De altfel, îmbinarea stilurilor de amenajare este o practică tot mai frecventă. Atenția la detalii și cumpătare sunt cheia unor decoruri reușite!