Aparatul dentar, un aliat esențial în asigurarea unei danturi sănătoase, poate fi folosit la copii pentru îndreptarea dinților deplasați, corectarea mușcăturilor incorecte și chiar pentru a remedia probleme ale alinierii maxilarelor. Decizia de a utiliza un astfel de dispozitiv necesită o evaluare medicală completă și o comunicare eficientă cu medicul ortodont. Părinții, împreună cu copilul, sunt implicați în luarea deciziilor legate de tipul de aparat, perioada de purtare și în respectarea instrucțiunilor de îngrijire și igienă. Ghidul actual explorează în detaliu fiecare aspect al tratamentului ortodontic la copii, de la identificarea momentului potrivit pentru utilizarea aparatului dentar și până la menținerea rezultatelor după îndepărtarea aparatului.
Care este momentul optim pentru tratamentul ortodontic?
Momentul potrivit pentru începerea tratamentului ortodontic poate varia în funcție de diverși factori individuali. În mod obișnuit, mulți copii încep tratamentul ortodontic între vârsta de 9 și 14 ani, în perioada adolescenței, o etapă în care maxilarele sunt încă în dezvoltare, ceea ce facilitează corectarea problemelor dentare și alinierii dinților. Cu toate acestea, deoarece fiecare copil este unic, ortodontul este sigur în măsură să determine momentul potrivit pentru începerea tratamentului, pe baza unor factori precum starea de dezvoltare a dinților, mușcătura și alinierea dinților.
Cum se pot menține rezultatele după îndepărtarea aparatului dentar?
Prevenirea revenirii dinților în poziția inițială și implicit menținerea rezultatelor obținute cu ajutorul aparatului dentar implică respectarea câtorva practici. În perioada de după îndepărtarea aparatului dentar, este important să se acorde o atenție deosebită igienei orale și alimentației. În primele luni de la finalizarea tratamentului ortodontic se recomandă evitarea alimentelor dure sau lipicioase și menținerea unei bune igiene orale.
După îndepărtarea aparatului dentar, medicul ortodont poate recomanda utilizarea unui retainer, pentru a ajuta la prevenirea revenirii dinților la poziția inițială, după ce aparatul dentar a fost îndepărtat. Retainerul este un dispozitiv ortodontic conceput pentru a menține alinierea corectă a dinților după îndepărtarea aparatului dentar fix sau mobil. În esență, retainerul este o proteză personalizată mobilă sau fixă, de obicei realizată din plastic sau metal, care se potrivește pe partea din față sau din spate a dinților.
Ce tip de aparat dentar este recomandat copiiilor?
În funcție de vârsta copilului, starea sa dentară, preferințele individuale și opțiunile puse la dispoziție de clinica dentara copii, există două tipuri principale de aparate dentare ce sunt în general utilizate la copii: aparatul dentar fix și cel mobil. Varianta de aparat mobil prezintă avantajul faptului că poate fi cu ușurință îndepărtat, ceea ce, în cazul copiiilor, poate oferi numeroase avantaje, în special în privința ușurinței cu care pot realiza periajul dentar. Comparativ, aparatul dentar fix poate face mai dificil accesul în anumite zone ale gurii, ceea ce face periajul și utilizarea aței dentare mai dificile.