Danakil, depresiunea venita de pe alta planeta

Autor: Charmy

Danakil, depresiunea venita de pe alta planeta, Charmy

Depresiunea Danakil din Cornul Africii este cunoscuta in intreaga lume pentru caldura sa extrema, cu temperaturi ce depasesc 40 de grade in timpul zilei, precum si pentru culoarea conferita de sare si sulf, care o fac sa para de pe alta planeta.

Depresiunea, situata la aproximativ 100 de metri sub nivelul marii, a fost denumita de National Geographic „cel mai crud loc de pe Pamant“. In plus, pe langa aceasta particularitate a sa, Danakil mai este cunoscuta si pentru prezenta unor vulcani, precum Erta Ale sau Dabbahu. Primul dintre acestia, Erta Ale, este un adevarat spectacol de care localnicii nu se apropie din cauza credintei ca in acel loc salasluiesc spirite rele care se plimba calare.

In crater se afla un lac de lava care ocazional se revarsa spre partea meridionala. La randul sau, Dabbahu a intrat in eruptie in 2005, creand o mare spartura, cunoscuta drept „fisura Dabbahu”. Ceea ce marcheaza peisajul desertului Danakil este vulcanul Dallol, crater situat la 45 de metri sub nivelul marii si ai carui curenti ascendenti creeaza uimitoare izvoare de sulf si sare. Regiunea s-a aflat multa vreme sub apa, cand Marea Rosie o inunda.

Cele mai citite articole

In aceasta vasta zona etiopiana locuieste poporul Afar, nomad, cunoscut pentru capacitatea sa de a suporta caldura intensa. Membrii tribului Afar se confrunta, zi de zi, cu temperaturi ridicate si conditii inumane de lucru. Pentru a putea supravietui, ei sunt nevoiti sa extraga sarea lasata in urma de apele Marii Rosii si, ulterior, sa o comercializeze in schimbul altor bunuri. Aici, cantitatile mari de sare simbolizeza bogatie, insasi economia locala fiind influentata de vazarea acestor minereuri.

Pentru a extrage sarea, membrii tribului se folosesc de instrumente traditionale, precum tarnacopul. Ulterior, sarea este transportata cu ajutorul camilelor in zonele apropiate si schimbate contra altor produse.

Turistii care se incumeta sa viziteze depresiunea Danakil descopera un peisaj fascinant, unde nisipul desertului este inlocuit de fantanile de sulf si minerale care confera terenului tonuri galbui, verzui sau alburii. Insa, zona nu este usor accesibila turistilor.

Nu exista strazi, iar trenurile nu mai ajung in regiune. Insa, chiar si asa, zona continua sa atraga turistii curiosi sa descopere valea colorata.

Cele mai citite articole