Dacă ați cumpărat recent o casă probabil că nu știți prea bine ce ce tip de iluminat este potrivit pentru ea. Există diferite variante de surse de lumină pe internet ce pot personaliza o locuință, dar toate sunt legate strâns de dimensiunea camerelor în care vor fi poziționate. Desigur, contează și stilul plafonierelor, lustrelor, lampadarelor, spoturilor, veiozelor, dar în materie de iluminare mărimea contează.
Doar așa, prin alegerea corectă a cantității de lumină ambientală și ca cu rol de accent se poate crea atmosfera dorită, ce poate să fie extrem de diferită de la o zonă a casei la alta: într-un fel se dozează lumina în camera copilului mic, camera unui adolescent, dormitorul matrimonial, camera de zi, holul, bucătăria sau baia.
Din fericire acum lucrurile s-au simplificat într-o anumită măsură, de când iluminatul cu leduri s-a generalizat. Trecerea de la becul incandescent la becul cu led a reprezentat o adevărată revoluție.
Un astfel de bec cu led nu doar că favorizează economisirea de energie, durează mult mai mult decât alte tipuri de surse de lumină, dar este și mult mai ofertant în privința utilizării în amenajări interioare ingenioase, care fie să creeze o atmosferă caldă, învăluitoare, relaxantă, fie, din contră, să fie dea un plus de energie, de vitalitate. Totul este ca becurile să fie corect alese ca putere, temperatură a culorii și chiar forme.
Fiecare cameră din casă are nevoie de o iluminare specifică
Intrarea casei are nevoie de o iluminare puternică, dar nu orbitoare. Sursa de lumină trebuie să creeze un sentiment de ospitalitate pentru aceia ce intră pentru prima dată.
Iar apoi urmează holul care, sub nicio formă nu trebuie să fie unul întunecos, precum un tunel de mină, ci luminos, vesel, să se armonizeze așa cum trebuie cu sursa cu leduri de la intrarea în locuință.
Camera de zi are nevoie obligatoriu de surse de iluminat multifuncționale, deoarece principalele activități desfășurate de cei ai casei în comun le găsim aici: privitul la televizor, joaca pe calculator sau smartphone, partidele de șah sau table, completarea de puzzle-uri pe covor, cititul, ascultatul muzicii, iar lista poate să continue.
În afară de lumina principală din tavan dată de plafonieră, lustră sau candelabru, nu trebuie să lipsească din living măcar un lampadar, o lampă de birou, eventual niște aplice de perete.
Aceste surse de lumină directă și indirectă contribuie la crearea unei atmosfere vesele sau liniștite, după dorințele celor din casă.
Dormitorul matrimonial este un loc de relaxare, dar și de intimitate, care necesită puncte de lumină mai mult sau mai puțin directe, luând în considerare și faptul că, dacă doriți să citiți o carte, nu ar trebui ca să vă deranjați partenerul. Plafoniera, lampadarul, veioza cu variator de lumină, sunt elemente care nu ar trebui ca să lipsească, deoarece ele vă pot ajuta să aveți cantitatea potrivită de lumină.
Iluminarea unei bucătării este diferită din punct de vedere al corpurilor de iluminat utilizate, precum și al puterii acestora.
În locul de pregătit și luat masa este nevoie de o lumină puternică. Ea poate fi dată fie de o plafonieră cu spoturi din tavan, una sau mai multe lustre, dar și de benzile cu leduri amplasate în zona dulapurilor suspendate, care pot să ilumineze mai bine blatul de lucru.
Lampadarele nu sunt de folos în bucătărie, nici veiozele, dar o lampă de masă (eventual una care poate fi prinsă la nevoie de un dulap, s-ar putea să fie de ajutor când este nevoie de o sursă de lumină suplimentară).
În bucătărie este necesar să se aleagă surse de lumină ecranate. Iluminarea locală și cea generală (ambientală) sunt utile și complementare, pentru că astfel se reduc umbrele și contrastele.