Atunci când dintele tău are o carie minoră, tratamentul de bază constă în general într-o obturație. Dacă nu tratezi caria și progresează, obturația nu va mai fi eficientă. În același timp, dintele poate fi salvat și nu este necesar tratamentul cu implant, ci poți opta pentru o coroană dentară.
Coroanele dentare sunt capace plasate deasupra dinților deteriorați. Mai exact, acestea sunt dinți protetici și sunt folosite pentru a proteja, acoperi și restabili forma dinților atunci când obturațiile nu rezolvă problema.
Ele sunt proiectate special, astfel încât să se potrivească peste structura rădăcină a dintelui rămas. Coroanele dentare pot fi realizate din metal, porțelan, rășină, coroana zirconiu sau ceramică. În general, acestea nu necesită îngrijire specială suplimentară, în afară de o igienă orală bună obișnuită.
În ce situații se folosesc coroanele?
· Protejarea unui dinte slăbit (de la carii) de rupere, sau pentru a ține împreună părți ale unui dinte crăpat
· Restaurarea unui dinte distrus
· Acoperirea unei părți de dinte
· Susținerea unei punți dentare
· Acoperirea unui implant
· Rol cosmetic
În ce constă tratamentul?
În general, sunt necesare două vizite la medicul tău stomatolog atunci când urmează un tratament cu coroane dentare. În prima ședință va avea loc controlul și prepararea dintelui, urmând ca în a doua etapă să fie montată coroana permanentă.
La ședința în care se pregătește dintele, se vor verifica rădăcina acestuia și stare gingiei, și se va trata canalul. Dintele va fi pilit, astfel încât să poată acomoda coroana, în funcție de tipul de coroană pe care îl alegi împreună cu medicul. În general, pret coroana dentaradepinde în funcție de materialul din care este realizată aceasta.
Coroana este preparată de un tehnician, după ce se ia un mulaj. Nu trebuie să îți faci griji că nu se va potrivi cu dinții tăi, deoarece coroanele mimează culoarea dinților pacientului. Este posibil totuși să ai nevoie de o coroană temporară, până când este gata cea permanentă.
Atunci când coroana permanentă este gata, dentistul o va fixa pe dintele pregătit cu ajutorul unui ciment special.
Îngrijirea coroanelor dentare
Deși coroanele permanente nu se deteriorează, acest lucru nu este valabil și pentru restul dintelui care are rolul de suport pentru coroana cimentată. Din acest motiv, trebuie să te asiguri că ai o igienă orală corectă și completă. Folosește o pastă de dinți cu fluor de două ori pe zi și nu uita să utilizezi ața dentară și apa de gură.
Este foarte important și să nu uiți de vizitele periodice la stomatolog. Curățarea de acasă nu înlocuiește curățarea profesională din cabinet, pentru că depunerile de placă și tartru nu sunt înlăturate complet, iar acestea favorizează apariția cariilor.