Top 30 curiozitati despre Mexic

Autor: Charmy

Top 30 curiozitati despre Mexic

Geografia si natura

Mexic este un taram al diversitatii geografice, avand una dintre cele mai mari biodiversitati din lume. Aici se gasesc deserturi, paduri tropicale si doua coaste lungi, una pe Oceanul Pacific si alta pe Golful Mexicului. De asemenea, Mexic este casa celui de-al doilea recif de corali ca marime din lume, Reciful Mesoamerican.

Unul dintre cele mai remarcabile caracteristici naturale ale Mexicului este Canionul Sumidero din Chiapas, care este mult mai adanc decat Marele Canion din Statele Unite. Mexicul are peste 30 de parcuri nationale si multiple rezervatii naturale care protejeaza aceste peisaje si habitatele diverselor specii de plante si animale.

Cultura si patrimoniu

Cultura mexicana este un amestec fascinant de influente indigene si spaniole. Mexicul este cunoscut pentru marii sai artisti precum Frida Kahlo si Diego Rivera, ale caror lucrari sunt apreciate pe plan mondial. De asemenea, este locul de nastere al mariachi si al tequila, ambele fiind recunoscute international.

Mexic este de asemenea patria unei mari varietati de festivaluri colorate, incluzand celebra Zi a Mortilor (Dia de los Muertos), o sarbatoare vibranta in care mexicanii isi onoreaza cei decedati cu ofrande, flori, muzica si mancaruri traditionale. Aceasta sarbatoare a fost recunoscuta de UNESCO ca Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanitatii.

Istoria

Mexicul are o istorie bogata si complexa, marcata de civilizatii antice precum Aztecii si Maya, care au lasat in urma ruine impresionante, precum cele de la Chichen Itza si Teotihuacan. Aceste situri arheologice atrag milioane de turisti in fiecare an.

Cele mai citite articole

Colonizarea spaniola a inceput in secolul 16, lasand o amprenta puternica asupra structurii politice, sociale si culturale a tarii. Independenta Mexicului a fost declarata in anul 1821, dupa un razboi de zece ani impotriva dominatiei spaniole.

Gastronomia

Bucataria mexicana este renumita pentru diversitatea si savoarea sa, fiind inclusa in Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO. Mancarurile traditionale includ tacos, enchiladas, mole, si guacamole, toate avand la baza ingrediente locale cum ar fi porumbul, ardeii chili si fasolea.

Un fapt interesant este ca ciocolata, folosita inca de azteci ca bautura, si-a facut drumul in Europa prin intermediul Mexicului. De asemenea, vanilia, originara din regiunea care astazi este cunoscuta sub numele de Veracruz, a fost cultivata si utilizata de nativii mexicani inainte de a fi adusa in alte parti ale lumii.

Curiozitati diverse

Capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, este construita pe ruinele Tenochtitlan, capitala imperiului Aztec. Este interesant de stiut ca aceasta metropola este unul dintre cele mai populate orase din lume si se afunda anual cu pana la 10 centimetri, in parte din cauza faptului ca este construita pe un lac asanat.

Un alt fapt interesant este ca Mexicul a fost prima tara care a introdus televiziunea in color. Guillermo Gonzalez Camarena, un inginer mexican, este creditat cu inventarea unei forme timpurii de televiziune color in anii 1940. De asemenea, Mexicul este lider mondial in productia de argint, avand unele dintre cele mai mari mine de argint din lume.

Cele mai citite articole