Ce este candidoza bucală (candida) și cum se tratează?

Autor: Charmy
Ce este candidoza bucală (candida) și cum se tratează?, Charmy
Healtcare and medical problem

Candidoza bucală este o infecție orală cauzată de o ciupercă numită Candida albicans. Un sistem imunitar slăbit nu este capabil să respingă organismele dăunătoare din corp și astfel crește numărul de ciuperci care favorizează apariția afecțiunilor orale. Candidoza orală este mai frecventă la sugari și copii mici și apare sub forma unor umflături albe pe obrajii interiori și pe limbă. Metodele de tratament candidă sunt esențiale pentru a preveni răspândirea la alte organe.

Simptomele apariției candidei la adulți și copii

Simptomele candidozei bucale pot să apară pe măsură ce infecția se agravează. În stadiu incipient, ele nu sunt foarte evidente. Printre acestea se numără:

  • pete albe sau galbene pe mucoasa gurii și a limbii;
  • gust neplăcut în gură;
  • sângerare ușoară în cazul în care umflăturile sunt lezate;
  • senzație de durere sau usturime la nivelul gurii;
  • piele uscată și crăpată la colțurile gurii.

Aceste simptome apar la adulți, însă la copii ele sunt mai greu identificabile. Simptomele perceptibile care pot să apară la copii sunt petele albe de pe limbă sau plângerile din timpul alăptării.

Cauze și factori de risc

Atunci când sistemul imunitar funcționează corect, bacteriile benefice din organism contribuie la menținerea ciupercii Candida albicans, care poate să trăiască în gură fără să facă rău, dacă este în cantitate mică. Dacă sistemul imunitar este slăbit, ciuperca poate scăpa de sub control și poate cauza tuse orală, mai ales dacă sunt administrate antibiotice.

Cele mai citite articole

Tratamentele pentru cancer, în special chimioterapia sau radioterapia, pot reduce numărul celulelor sănătoase. Aceste lucru crește vulnerabilitatea organismului la tulburări și infecții orale. Alte probleme de sănătate precum diabetul necontrolat, leucemia sau HIV, pot slăbi sistemul imunitar și pot crea condiții favorabile pentru dezvoltarea candidozei bucale.

Tratament și remedii pentru candidoza bucală

Pentru tratarea candidei bucale, medicul poate prescrie anumite medicamente antifungice, pe care orală sau topică, precum fluconazol, clotrimazol, itraconazol (pentru persoanele cu HIV) sau amfotericină B pentru cazurile severe. De asemenea, poate recomanda anumite remedii la domiciliu. De exemplu, puteți să clătiți gura cu apă sărată sau cu un amestec format din apă și bicarbonat de sodiu sau suc de lămâie. 

În ceea ce privește igiena orală, după vindecare este important să periații dinții cu o periuță moale pentru a evita rănirea, să înlocuiți periuța după terminarea tratamentului și să curățați corespunzător protezele dentare, dacă purtați, pentru a reduce riscul de reinfectare.  

Metode de prevenție și recomandări

Pentru reducerea riscului apariției candidozei bucale, este indicat să practicați un stil de viață sănătos pentru a sprijini funcționarea normală a sistemului imunitar și să urmați o dietă hrănitoare. Luați măsuri pentru a vă gestiona nivelul glicemiei, dacă aveți diabet. Aplicați o igienă orală adecvată prin spălarea dinților după fiecare masă și faceți vizite la cabinetul stomatologului în mod regulat. Dacă purtați proteze dentare, curățați-le zilnic și îndepărtați-le înainte de culcare.

Aceste recomandări sunt valabile în cazul adulților. Pentru a vă informa în legătură cu simptomele și cu metodele de prevenție sau de tratament în cazul celor mici, este indicat să intrați pe site-uri de stomatologie copii sau să vizitați un pedodont, adică un dentist pentru copii.  

Cele mai citite articole