De ce sa tine cont femeile insarcinata iarna?

Autor: Charmy

De ce sa tine cont femeile insarcinata iarna?, Charmy

Odata cu instalarea sezonului rece, orice femeie gravida trebuie sa aiba grija, odata in plus, de felul in care se ingrijeste pe sine, dar si cit priveste alimentia. In aceasta perioada, trebuie sa consume o gama cat mai diversificata de alimente bogate in produse naturale si sa se fereasca de substantele nocive. Ce trebuie facut, mai exact?

Ingrijire generala

Daca esti gravida nu inseamna ca nu mai trebuie sa ai grija la felul in care arati sau te imbraci. Ba dimpotriva, am putea spune. Formele ample pe care le-ai capatat pot fi puse in valoare foarte bine. Important este sa te simti bine in pielea ta si sa cauti sa respecti indicatiile medicilor. Asadar, ori de cate ori iesi la plimbare, nu te imbraca prea gros, pentru ca vei transpira si te vei misca mai greoi. Incaltamintea este obligatoriu sa fie fara toc, sa fie calduroasa, comoda si, pe cat posibil, sa nu alunece.

Trebuie evitati ciorapii foarte stramti, deoarece picioarele se pot umfla, iar femeile gravide au predispozitie la aparitia varicelor. Tenul are nevoie si el de o hidratare cat mai buna in perioada sezonului de iarna, de aceea, de multe ori, doar aplicarea unei creme nu este suficienta. Tratamentele cosmetice cu plante sau uleiuri vegetale sunt foarte indicate. Inainte de a iesi in spatiu deschis, nu te spala pe fata cu apa rece, deoarece apa produce o dilatare la nivelul capilarelor, fenomen care mai apoi este amplificat de frig.

Evita sa folosesti prea multe farduri, pentru ca in aceasta perioada pielea nu suporta foarte bine produsele chimice. Atentie la neatentie! In perioada sarcinii, femeia are imunitatea organismului mai scazuta. De aceea, riscul aparitiei unei raceli este foarte mare. Preventia este cel mai bun tratament, asa incat poti merge la un medic homeopat care sa-ti recomande niste produse speciale, care te pot feri cat mai mult de posibilele probleme de sanatate. Sportul este binevenit pentru o gravida, insa pe timp de iarna trebuie limitate iesirile in aer liber. O cazatura pe gheata poate provoca mari neplaceri.

O alimentatie (cat mai) corecta!

Femeile insarcinate au intr-un fel obligatia de a cunoaste principiile alimentatiei corecte. Un meniu diversificat, continand o larga gama de produse, micsoreaza riscul unor carente de substante nutritive. Suplimentele nutritive pot echilibra dieta, insa nu pot inlocui alimentele propriu-zise. Trebuie sa stii ca suplimentele nutritive nu trebuie luate fara sfatul medicului. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca administrarea de vitamine si minerale fara analize prealabile nu ofera totdeauna rezultatele asteptate. In 50% dintre cazuri, persoanele care au luat suplimente cu vitamine nu aveau nevoie, la 20% dintre oameni organismul nu reactioneaza in nici un fel la administrarea suplimentelor si doar la 30% dintre persoane vitaminele au cu adevarat efectul asteptat.

Pentru dezvoltarea fatului, importante sunt urmatoarele: acidul folic, fier, iod, zinc si acizi grasi nesaturati. Aceste vitamine si minerale trebuie sa se regaseasca obligatoriu in alimentele consumate. Dr. Mihaela Trailescu-Dura, medic primar specialist in obstetrica-ginecologie la Maternitatea Polizu din Bucuresti subliniaza faptul ca in perioada sarcinii creste substantial necesarul de vitamine si minerale, in proportie de pana la 50-100%, insa necesarul caloric zilnic creste cu doar 300kcal. Femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de vitamina C intr-o cantitate mai mare, care se gasesc din belsug in aceasta perioada, in portocale, lamai, grepfruit, kiwi, macese sau varza rosie.