Stimulentul de insertie. Cum se acorda?

Autor: Charmy

Stimulentul de insertie. Cum se acorda?, Charmy

Cele mai citite articole

Desi au dreptul la concediu platit de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, foarte multe mamici (sau tatici, in functie de caz) aleg, din diverse motive, sa se intoarca la serviciu mai devreme de aceasta perioada.

Daca te afli in aceasta situatie, trebuie sa stii ca ai dreptul  la un stimulent de insertie, finantat de stat, de 500 de lei lunar, pana cand copilul tau va implini 2 ani (sau 3 in cazul copiilor cu dizabilitati).

Exista 3 situatii in care poti beneficia de acest stimulent de insertie:

  1. Ai optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 1 an, urmand sa beneficiezi de stimulent pentru perioada ramasa pana la implinirea varstei de 2 ani. Aceasta optiune se exprima in scris, printr-o cerere, si nu mai poate fi schimbata pe parcurs.

  2. Ai optat pentru concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 2 ani, situatie in care ai dreptul sa primesti stimulentul de insertie doar in cazul in care revii la birou candva, dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an, pentru perioada ramasa pana la implinirea varstei de 2 ani.

  3. Poti primi stimulentul oricand, pe toata durata, daca esti parintele indreptatit al unui copil cu handicap.

Pentru a primi stimulentul de insertie este necesar ca parintele care a beneficiat de concediul de crestere a copilului sa depuna o cerere de acordare a stimulentului de insertie la Primaria comunei, orasului, municipiului sau sectoarelor in cazul Municipiului Bucuresti, aflate in raza domiciliului sau resedintei solicitantului, impreuna cu actele doveditoare ale situatiei de fapt in care se afla.

Pentru a obtine stimulentul de insertie, pe langa cererea scrisa, ai nevoie in mod obligatoriu de urmatoarele documente:

  • copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, copie dupa livretul de familie, impreuna cu actele in original, pentru a fi certificare de catre persoana care primeste documentele;
  • actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul sau copiii pentru care solicita dreptul;
  • actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor de concediu pentru cresterea copilului;
  • dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  • dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
  • orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Daca beneficiezi de indemnizatie lunara, odata cu solicitarea stimulentului de insertie, plata indemnizatiei lunare se va suspenda.

Pe langa stimulentul de insertie, parintii care revin la birou inainte de implinirea varstei de 2 ani a copilului, mai pot beneficia si de tichete de cresa. Mai multe despre tichetele de cresa aici.

Cele mai citite articole