Ce elemente sunt luate în considerare atunci când se face o evaluare a proprietății funciare

Autor: Charmy
Ce elemente sunt luate în considerare atunci când se face o evaluare a proprietății funciare, Charmy

Valoarea unei proprietăți funciare este influențată de mulți factori. Dacă vrei să ai o imagine realistă a situației, cel mai bine este să te bazezi pe un expert care le va lua în considerare pe toate. 

Această  evaluare terenuri îți permite să îți gestionezi rațional proprietatea și să nu te lași înșelat atunci când cumperi o proprietate. Ce se ia în considerare la evaluarea unei proprietăți funciare de către un evaluator?

Pentru ce este evaluarea imobiliară? De obicei, se încredințează evaluarea imobilului unui evaluator atunci când ai nevoie de informații precise despre cât poți obține pentru aceasta, adică în scopul cumpărării sau vânzării tranzacțiilor, asigurării unui împrumut sau împărțirea unei moșteniri. 

Situațiile în care ai nevoie de o evaluare imobiliară includ, de asemenea, proceduri fiscale, proceduri în fața instanțelor, actualizarea taxelor pentru uzufruct perpetuu, necesitatea de a plăti comisioane adiacente și de planificare sau punerea imobilului în administrare permanentă.

Ce elemente sunt luate în considerare atunci când se face o evaluare a proprietății funciare, Charmy

Evaluarea proprietății terenurilor îți oferă o imagine completă și reală a situației tale imobiliare și, dacă dorești să cumperi terenuri, îți permite să nu fii înșelat. Evaluarea determină nu numai valoarea de piață a imobilului, ci și valoarea de înlocuire și cadastrală și, eventual, alte valori, dacă este prevăzut de reglementări.

Ce se ia în considerare la evaluarea unei proprietăți funciare?

Cele mai citite articole

Pentru a evalua valoarea unei proprietăți funciare, ar trebui să analizezi următoarele documente: registrul funciar și ipotecar, extrase din registrul funciar, înregistrări cartografice și geodezice – și să evaluezi tipul de teren pe această bază. Terenurile agricole, de construcții și de investiții diferă în ceea ce privește prețul. De asemenea, de foarte multe ori este necesară o evaluare spatii comerciale.

Odată ce scopul terenului este cunoscut, ar trebui să se țină seama de aria și forma acestuia – se poate întâmpla ca, de exemplu, parcela să fie prea îngustă pentru a plasa o casă confortabilă pe ea.

Contează nu numai dimensiunea proprietății ( terenului), ci și locația sa. Este bine conectat cu punctele de service? Cartierul este în siguranță? Poți vedea cât de important este acest lucru comparând ofertele imobiliare din diferite părți ale aceluiași oraș, chiar și la o distanță similară de centrul său, dar în zone de altă natură.

Un alt factor este demografia. Cu cât cartierul este mai populat, cu atât sunt mai scumpe – pentru că sunt mai atractive – terenuri sau proprietăți. Dacă parcela este destinată investițiilor, factorii economici și de piață vor fi foarte importanți: posibilitatea de a întreprinde activități specifice într-o anumită zonă sau prezența concurenței.

Acestea sunt doar câteva dintre elementele care influențează valoarea unei proprietăți funciare. Acestea și altele vor fi incluse într-o evaluare de încredere realizată de un profesionist.

Cele mai citite articole

Articole relevante

banner desktop banner mobil